Provincie Limburg.be

Z33 bouwt

Nieuwe vleugel Z33 klaar in 2018
Limburg investeert in de toekomst

Binnenkort starten de werken voor een nieuwe vleugel voor Z33, zodat het meer dan ooit een echt 'huis voor actuele kunst' wordt, met vele kamers waarin iedereen zich welkom voelt. In 2018 is de provincie Limburg dus een belangrijk stuk culturele infrastructuur rijker. "Deze infrastructuur is een essentieel sleutelstuk voor de toekomst van een creatief, innovatief, duurzaam en gastvrij Limburg", stelt gedeputeerde voor Cultuur Igor Philtjens.

Z33 bpuwt spandoek op voorgevel Zuivelmarkt dec 2014

Nu al vinden heel wat mensen hun weg naar de tentoonstellingen, lezingen, debatten, films en workshops in Z33. Voor de kunstkampen in de vakantie is de vraag zelfs groter dan het aanbod. Maar de fysieke drempel blijft te hoog. Bezoekers moeten langs de achterzijde binnengaan, er is geen lift voor personen met beperkingen of geen vestiaire. De onthaalmedewerkers ontvangen je wel gastvrij, maar het gebouw doet dat niet.

Met de nieuwe vleugel krijgt Z33 eindelijk een echte voordeur: aan de straatkant én zonder drempel. Hij krijgt niet de uitstraling van een kunsttempel waar je een speld kan horen vallen, maar het wordt een écht huis voor actuele kunst waar je gastvrij ontvangen wordt, door de medewerkers én door het gebouw.

Draaischijf voor creativiteit en innovatie

Z33 mag zich een internationaal erkend referentiepunt in het kunst- en designdiscours noemen en een motor voor experiment en vernieuwing. Het krijgt niet alleen veel erkenning vanuit de internationale context, het werkt ook intensief samen met onder meer het Vitra Design Museum in Duitsland, V&A in Londen, Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en de Designbiënnale BIO in Ljubljana. Z33 speelt met andere woorden, als relatief kleine speler in het kunstenlandschap, mee in de Champions League van de internationale organisaties rond hedendaagse kunst en vormgeving. Het internationale tijdschrift Frieze plaatst Z33 naast internationale mastodonten als MoMA in New York en Victoria&Albert Museum in Londen als 'intellectually ambitious institutions'.

Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens wil dat verder uitbouwen en ziet Z33 als een draaischijf voor creativiteit en innovatie; een plek waar onderzoekers, wetenschappers en ondernemers in dialoog kunnen gaan met architecten, designers en kunstenaars en zo een klimaat voor innovatie creëren. "We moeten ons niet afvragen hoe we een braindrain uit Limburg kunnen tegen gaan, maar de ambitie hebben om een klimaat te creëren waardoor de innovatieve 'brains' met plezier naar hier komen", poneert gedeputeerde voor Cultuur Igor Philtjens.

Verder heeft de nieuwe vleugel een positieve invloed op de vrijetijdseconomie in Limburg. Uit een recent VUB-onderzoek blijkt dat bezoekers hun uitstap combineren met een bezoek aan de lokale horeca en handel. In het nieuwe Z33 zal dan ook geen museumcafé of –restaurant te vinden zijn, maar wordt volop ingezet op samenwerking met de bestaande horeca. "We investeren dus in een duurzaam project voor een creatief, innovatief, duurzaam en gastvrij Limburg.

Duurzaam en tijdloos

De nieuwe vleugel wordt een architecturaal pareltje. Het winnende ontwerp van het ontwerpteam rond de Italiaanse architecte Francesca Torzo sluit met respect voor het verleden aan op de baksteenarchitectuur van zowel de begijnhofsite als op de bestaande tentoonstellingsvleugel. Gedeputeerde voor Cultuur Igor Philtjens: "Dat is een bewuste keuze. We trekken 8,8 miljoen euro uit voor dit gebouw en de renovatie van de bestaande vleugel. Dat is een grote investering. Daarom moet de nieuwe infrastructuur niet enkel hedendaags en innovatief zijn, maar ook duurzaam en tijdloos. Met dit ontwerp realiseren we die ambitieuze doelstelling!"

Timing

De afbraakwerken starten in september. Omdat er asbest is gevonden in het gebouw, gebeuren deze werken extra secuur. Na de afbraakwerken volgt een archeologisch onderzoek op de site. De nieuwbouw start in 2017. Van dan tot de oplevering van het gebouw in 2018 blijft Z33 te bezoeken in de begijnhofhuisjes, maar zullen er geen tentoonstellingen te zien zijn in de grote tentoonstellingsvleugel.

Share |