Provincie Limburg.be

missie

Begijnhofhuisjes

Z33 is een huis voor actuele kunst. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagdagelijkse dingen te kijken. Het is een uniek laboratorium en een ontmoetingsplaats voor experiment en innovatie waar je terecht kan voor vernieuwende tentoonstellingen met actuele kunst en vormgeving. De naam Z33 is afgeleid van haar locatie, Zuivelmarkt 33, de historische begijnhofsite in de stad Hasselt.

Z33 heeft geen eigen collectie, maar wel een permanent tentoonstellingsaanbod. Elk jaar presenteert Z33 drie grote en drie kleinere tentoonstellingsprojecten in huis. De tentoonstellingen van Z33 hebben steeds een sterke maatschappijgerichte insteek. Actuele thema’s worden op een kritische manier belicht vanuit verschillende kunstenaarsstandpunten (o.a. Designing Critical Design – 2007, 1% Water – 2008, Thomas Lommée OpenStructures – 2009, Design by Performance – 2010, Alter Nature – 2010, Architecture of Fear – 2011). De projecten van Z33 bestaan steeds uit een tentoonstelling en een uitgebreid randprogramma.

Een volledig overzicht van de Z33 projecten vind je in de Z33 agenda.

Kris Verdonck - Presyncope

Naast de tentoonstellingen organiseert Z33 ook projecten met kunst in de open ruimte. Deze groots opgezette projecten brengen actuele kunst in de open ruimte in Belgisch Limburg. Het eerste project in deze reeks is 'pit – kunst in de open ruimte' van Borgloon-Heers.

Z33 fungeert ook als curator voor tentoonstellingen bij externe partijen. Zo maakte Z33 in het verleden o.a. de tentoonstellingen Emmy+Gijs+Aldo in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Food Forward in Stroom Den Haag en Cabinet of Curiosities from Belgium for Europe voor het kabinet van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

Z33 ontwikkelt voor elke tentoonstelling een aanbod op maat voor gezinnen, leerkrachten, jongeren en kinderen, individueel of in groep. Groepen kunnen bij elke tentoonstelling een gegidste rondleiding reserveren en elke zaterdag- en zondagnamiddag worden gratis minirondleidingen voorzien. Gezinnen kunnen de tentoonstelling bezoeken met behulp van de Kijkwijzer (10-14 jaar) of een Kinderblik (6-10 jaar) of ze kunnen voor een creatieve verwerking terecht in het Z-lab, de educatieve ruimte. In Z33 kunnen kinderen en jongeren drie maal per jaar een creatief kunstatelier volgen tijdens de schoolvakanties: Kunstenaar voor 1 Dag (9-12 jaar) of Kunztlab (13-15 jaar).

Werk: Presyncope (2010), by Kris Verdonck, Foto's: Kristof Vrancken / Z33

Share |