Provincie Limburg.be

Zebra Deluxe: The Pillow Book

Zebra Deluxe: The Pillow Book
21.03.2012 om 20u15

 In het kader van SuperBodies focust Zebra Deluxe zich in maart op de mysteries van het lichaam. The Pillow Book is een sensuele film uit 1996 van Peter Greenaway, over de liefde voor het lichaam en het geschreven woord.

Superbodies, de derde editie van de Triënnale voor beeldende kunst, mode en design in Hasselt is, ondanks de naam, geen tentoonstelling over superlichamen en –mensen. Integendeel, het gaat om heel gewone lichamen. Want ook al zijn lichamen niet perfect, toch zijn het ook dan wonderlijke machines. Al decennialang is het lichaam alomtegenwoordig, zowel in de kunst als in populaire media, mode en design. Vooral de media tonen echter zelden gewone lichamen. Ze zijn extreem perfect of juist ellendig en ze verschillen zozeer van het gewone dat ze fascineren omwille van hun vreemdheid. Die fascinatie gaat hand in hand met een grote aandacht voor lichaamscultuur. Soms lijkt het alsof men van dat lichaam een laatste waarheid, een ultieme vervulling verwacht.

In het kader van Superbodies toont ZEBRA DELUXE de film The Pillow Book:

Greenaway, filosoof en ostentatief vernieuwer van de cinema, bestrijdt de narratieve publieksfilm waar hij maar kan. Met inzet van moderne beeldtechnieken stort hij zich op de Japanse kalligrafie, waarin tekst en beeld één zijn. Zijn inspiratiebron was een erotisch dagboek van een Japanse hofdame uit de tiende eeuw, zijn uitwerking reikt tot in het hedendaagse Japan. Fotomodel en aankomend schrijfster Nagiko (Wu) beschildert haar minnaar Jerome (McGregor) met de obsessie die ze van haar vader erfde, een schrijver en kalligraaf. Jerome is maar een van de levende vellen papier die naar haar uitgever (Oida) gaan. Huid wordt papier, woord wordt vlees. Weer knap bedacht van Greenaway, maar het blijft niet bij intellectuele metaforen: hij blaast erotiek en ontroering in de sensuele beeldenpracht.

Voorafgaand brengt Lieven De Cauter, docent cultuurfilosofie oa de mediaschool RITS te Brussel een inleiding over regisseur Peter Greenaway, de lichamelijkheid en de zinnelijkheid in zijn films in het algemeen en meer specifiek in The Pillow Book.

programma
20u15: lezing door Lieven De Cauter
20u45: pauze
21u00: film The Pillow Book, Peter Greenaway, 1996, Frankrijk/Verenigd Koninkrijk, 126’

Info en tickets

Foto's

Pillow Book

Voorbij

thematentoonstelling
04.02 tot 13.05.2012
exposition thématique
04.02 tot 13.05.2012
Share |