Provincie Limburg.be

Identity Land: space for a million identities

tentoonstelling
Identity Land: space for a million identities
17.11 tot 02.12.2012

Een project van Droog Lab en Erik Kessels
in samenwerking met Z33

België is een van de weinige gekende landen waar een echte nationale identiteit ontbreekt. Het heeft het wereldrecord voor de langste periode zonder federale regering. Historisch gezien is het een slagveld geweest voor buitenlandse strijd en verovering; het is een land van voortdurende interne spanningen en bureaucratische complexiteit. Het is de hoofdstad van de Europese Unie, echter zonder eenduidige, duidelijke of uitgesproken identiteit. België omarmt meerdere identiteiten. Het geeft ruimte aan individuen en hun meningen, het verkiest diversiteit, ja zelfs onenigheid en rebellie, boven opgelegde consensus en gehoorzaamheid.

Met de globalisatie van ideeën, mensen en goederen, en met de groeiende impact van transnationale allianties en netwerken, wordt het positioneren van een natiestaat als geïsoleerde entiteit overbodig. De zoektocht naar een nationale identiteit is niet alleen achterhaald, het maakt ook dat we slecht voorbereid zijn om met menselijke migratie, geglobaliseerde netwerken en andere vormen van internationale samenwerking om te gaan.
Terwijl vasthouden aan een dominante identiteit vervreemding, stagnatie en conflict kan veroorzaken; kan een meer ingetogen identiteit juist zorgen voor de broodnodige openheid. de openheid creëren die zo hard nodig is. Vrij zijn van nationalisme is bevrijdend zowel voor bezoekers als inwoners.

Identity Land - van Droog Lab www.drooglab.com met Erik Kessels - is een imaginaire maatschappij die een nieuwe post-nationalistische houding verwelkomt die zich momenteel wereldwijd verspreidt. Zonder vaste locatie maar met het potentieel om overal op te duiken, biedt Identity Land alternatieve oplossingen voor nationale gevoelens, symbolen, diensten en grenzen, die overgenomen kunnen worden bestaande naties of die misschien gecreëerd worden door de mensen zelf.

Sluit je aan op www.identityland.net

Te bezoeken op Z33 Feest! - 10 jaar Z33 op 17 november van 10u-21u + 18 november van 10u-19u
+ te bezoeken tot 02.12.2012 tijdens de openingsuren.

Zondag 18 november programma:
12:45 – 13:45
Debate moderated by Erik Donckier (chief editor politics HBVL)
with Erik Kessels, Noël Slangen (communication advisor), Chokri Mahassine
(Flemish Parliament, Organizer Pukkelpop Rimpelrock-Polsslag), Jan Boelen
(artistic director Z33).
15:35
Identity Land tour by Erik Kessels (KesselsKramer)
16:00
Droog Lab master class by Renny Ramakers (Droog)

Blogs

Voorbij

feest
17.11 tot 18.11.2012
toonmoment
17.11 tot 02.12.2012
toonmoment
17.11 tot 02.12.2012
Share |