Provincie Limburg.be

Tal Erez - Bande à part

Tal Erez - Bande à part

Wat als iedereen thuis een 3D printer heeft staan? Wordt de consument dan steeds meer zelf ontwerper en maker? Of wordt het net de ontwerper die steeds meer productieprocessen stuurt omdat er geen professionele producenten meer nodig zijn? En wat zijn de gevolgen voor de verhuurder van de machine-tijd? Welke band voelt hij nog met het product dat gemaakt wordt? Wie is waar nog voor verantwoordelijk?

In "Bande à part", bekijkt Israëlisch ontwerper Tal Erez de mogelijkheden van genetwerkte productiestructuren voor de creatie van fysieke producten.

Hij reorganiseert de rollen van consument, ontwerper en producent, en daagt zo de optimistische visie van de derde industriële revolutie uit. Deze hield de be- of gelofte in dat elke consument een mogelijke ontwerper en producent wordt.

In Erez’ gereconstrueerde toekomst, neemt de ontwerper de plaats in bovenaan de pyramide: hij is de creator, ondernemer en eigenaar van een reeks gedecentraliseerde productie- eenheden. De consument wordt geconfronteerd met de ethische en sociale implicaties van het tegelijkertijd opnemen van de rol van werknemer en gebruiker.

Het werk van Erez duidt aan dat productiestructuren, hoewel bedoeld om te functioneren binnen een door winst gedreven economie, ook altijd sociale, politieke en wettelijke implicaties inhouden, en uiteraard ook het potentieel tot subversie in zich dragen.

Dit project was mogelijk door de steun van ‘3D Hubs’, een online platform voor lokaal 3D printen, Yair Gellis, Ohad Meyuhas, Oded Lahav, hananmoiseyev.com, Daniel Kodratayev, Nitzan Ron and Unfold Design studio.

In een filmpje van Domus.it hoort u Tal Erez vertellen over dit werk. Ook de curator (Karen Verschooren) en Tobias Revell (ook tentoongesteld) komen hierin aan het woord.

Kunstenaars

Voorbij

05.05 tot 18.08.2013
04.05.2013 om 16u00
09.04 tot 14.04.2013
Share |