Provincie Limburg.be

Frederik De Wilde - Space is only noise if you can see

Frederik De Wilde - Space is only noise if you can see

SoN01R is een realtime visualisatie van het kwantum vacuüm, de lege tijd-ruimte die zich uitstrekt in de interstellaire ruimte. De klassieke fysica ging er steeds van uit dat het vacuüm gelijk is aan het agraciebsolute niets. Volgens de kwantumveldentheorie echter, heeft ook het vacuüm energie, omdat theoretisch gezien niets energie 0 kan hebben. 


De ruimte is dan ook allesbehalve niets maar juist een veelheid aan deeltjes en antideeltjes die even snel opflakkeren als weer verdwijnen. Meer nog, het vacuüm blijkt eigenschappen te hebben die nog vreemder zijn dan die van materie, denk maar aan de zogenaamde zwarte gaten of 'dark energy'. SoN01R is een poging tot visualisatie van deze ongrijpbare en immateriële fenomenen die zich op een microschaal afspelen in de oneindige uitgestrektheid van het heelal. De beelden die we zien in de tentoonstelling spelen zich bovendien live af. De basis van de visualisatie is een datastroom die live binnenkomt via het Department of Quantum Science van de Australian National University. 

 

Het werk bestaat uit drie elementen:

SoN01R: realtime visualisatie en sonificatie. Een artistieke visualisatie en geluidsvertaling van kwantumfluctuaties. Software: Processing. Code: Frederik Vanhoutte

Infinity, Virtuality, Energy – The razor edge of non-being:realtime visualisatie. Een abstracte en minimalistische artistieke visualisatie van de kwantumfluctuaties bestaande uit telkens virtuele deeltjes en antideeltjes. Coproductie Z33

Quantum Objects: Rapid prototyped sculpturen. Een reeks driedimensionale vertalingen of 'stills' van deze toevallige en vluchtige energiemetingen. Het vertrekt van true random numbers om structuren te creëren die tegelijk geometrisch en amorf zijn. 

Videos

See video

Kunstenaars

Voorbij

12.04.2013 om 19u30
17.02 tot 19.05.2013
Share |