Provincie Limburg.be

Cohen Van Balen - 75 Watt

Cohen Van Balen - 75 Watt

Wat als de vorm en functie van een product de bewegingen aan de lopende band niet langer dicteren, maar omgekeerd: als een choreografie van de werknemer de vorm en functie van een object bepaalt? Wat (of wie?) is dan het eindproduct?

In de film ‘75 Watt’ wordt een product ontworpen voor massaproductie in China. De enige bestaansreden van het product is de choreografie van een dans die uitgevoerd wordt door de arbeiders die het product maken. Het project wil het fenomeen van massaproductie van goederen op verschillende niveaus onderzoeken; van de geopolitieke context van hyper gefragmenteerde arbeid tot de bio-politieke condities van het menselijk lichaam aan de lopende band. Een ingenieurslogica heeft de fabrieksarbeider gereduceerd tot een mens- machine door het wetenschappelijk beheren van elke beweging. Door het veranderen van het doel van de handelingen van de arbeider van de efficiënte productie van objecten naar de performance van een gechoreografeerde reeks handelingen, wordt mechanische beweging geherinterpreteerd in zijn meest menselijke vorm: dans. Wat is de waarde van een artefact dat enkel bestaat om richting te geven aan de performance van de eigen creatie? En als het product de beweging dicteert, wordt het dan zelf subject en maakt het dan bijgevolg de arbeider tot object? 

production credits:

Choreography: Alexander Whitley - Film production: Siya Chen

Supported by: 

Arts Council England, Flemish Authorities, Ask4Me Group, Zhongshan City White Horse Electric Co. Ltd, FACT, V2_Institute for the Unstable Media, workspacebrussels

Kunstenaars

Voorbij

05.05 tot 18.08.2013
04.05.2013 om 16u00
09.04 tot 14.04.2013
Share |