Provincie Limburg.be

Voebe de Gruyter

In haar werk benadert Voebe de Gruyter (1960) de wereld als een geheel van processen die elkaar voortdurend beïnvloeden. Ze laat daarbij uitschijnen dat de voorwerpen die ons omringen veel dieper op ons inwerken dan wij doorgaans vermoeden. Mensen en dingen leven niet autonoom ten opzichte van elkaar, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De materie om ons heen blijkt uiteindelijk anders in elkaar te zitten dan we denken.

Om deze stelling te staven doet de kunstenaar een beroep op semi-wetenschappelijke ideeën. Ze neemt de toeschouwer mee naar het subatomaire niveau van de kleinste deeltjes. Waar de exacte wetenschap zijn meerdere moet erkennen in de complexiteit van de werkelijkheid, waar meetinstrumenten en berekeningen hun grens bereiken, daar mag en kan men met de vrijheid van vermoedens verder denken en steeds verder zoeken naar de samenhang van deze abstracte wereld. Want hoe meer je inzoomt op de details, hoe vager de omtreklijnen worden van het geheel waar de kleinste deeltjes een onderdeel van zijn.

In 1994 ontdekte de kunstenaar bijvoorbeeld dat er wellicht heel wat boodschappen verborgen zitten in een platgetrapte kauwgom op straat. Zij stelde in de video De kauwgom en de onuitwisbaarheid van zijn bestaan dat in de mond van de kauwende mens de trillingen van zijn of haar uitspraken worden opgenomen door de kauwgom. Wanneer die dan op straat wordt uitgespuwd zitten de laatste woorden dus nog gevangen in de kauwgum. Op hetzelfde niveau van de kleinste deeltjes stelt De Gruyter zelfs dat een curator die naar kunstwerken wijst met zijn of haar wijsvinger minuscule beeldelementjes aan de werken onttrekt. Daardoor vervagen de afbeeldingen beetje bij beetje.Verwijzend naar de snaartheorie uit de moderne fysica ontwikkelde de kunstenaar ook haar eigen 'snoertheorie'. Op kantoor staren mensen vaak naar de grond om hun gedachten de vrije loop te laten. Op die grond bevinden zich kabels en snoeren die een aanzet kunnen zijn om de wereld van de snaren te ontdekken. Boven de tafels bevind zich de wereld van het world wide web, onder de tafels de wereld van de snaren en de mens zit er met zijn realiteit als een logge laag tussen.
 
- Jurgen Gaethofs

Foto's

Cable-theory in waiting room
Gepensioneerde machinisten laten hun omgeving met zich meekrimpen

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |