Provincie Limburg.be

Rini Hurkmans

Rini Hurkmans (1954) streeft er naar in haar oeuvre ruimtes op te roepen die een vrijplaats zijn voor onze intu├»tie, herinneringen, verlangens en fantasie├źn. Een plaats waarbij de grenzen tussen het innerlijke en het uiterlijke vervagen of zelfs helemaal verdwijnen. Rini Hurkmans gebruikt verschillende media en kunstvormen zoals fotografie, video, beeldhouwkunst en installatie. Daardoor benadrukt de kunstenares dat niet de uiterlijke verschijningsvorm van het werk centraal staat, maar dat het gaat om de conceptuele aspecten en de inhoud. Was Hurkmans' werk in de beginjaren van haar loopbaan streng en sober en veelal in zwart en wit, nu zijn de beeldende middelen rijker en gebruikt ze meer kleur.

Een thema dat vaak voorkomt in haar werk is het 'onuitspreekbare', dat waar niet over gesproken wordt, wat niet benoemd wordt - leegte en afwezigheid zijn er aspecten van. Dit thema krijgt een vorm die zowel op het emotionele als spirituele niveau functioneert. Daarnaast wordt in het meer recente werk ook het tegengestelde verbeeld: een plek waar men zich veilig voelt.

Op de tentoonstelling 'Over de mensen en de dingen' in Hasselt in 2005 presenteerde Rini Hurkmans de video-installatie Dear Son, 2003. Een vrouw vouwt en hervouwt op haar schoot voortdurend een wit overhemd. Terwijl de setting waarin deze eenvoudige, eindeloos lijkende handeling plaatsvindt, steeds hetzelfde blijft, veranderen de kleuren van het interieur en de kleding van de vrouw. De kleuren zijn feitelijk fragmenten van stoffen met diverse dessins. De stoffen zijn afkomstig uit uiteenlopende tijdsperiodes en verschillende delen van de wereld. De kleuren van de dessins vloeien over van tere lenteachtige nuances via meer uitgesproken gele en rode tinten naar bezadigdere kleurschakeringen om via nuances van zilver en grijs te eindigen in zwarten. Gedurende de hele videofilm is een 'monologue interieur' van de vrouw hoorbaar; we horen hoe ze in
gedachten een brief aan haar dode zoon voorleest.

- Marja Bloem

Foto's

Homeland Part IV: Pieta 2005
Dear Son

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |