Provincie Limburg.be

Raymond Minnen

Het werk van Raymond Minnen (1950) is even absurd als realistisch. Zijn gipsen sculpturen bevinden zich in een wereld die wel vertrekt vanuit de realiteit, maar er tegelijk mijlenver van verwijderd is. Minnen gebruikt fragmenten uit het dagelijkse leven om in zijn kunstwerken door assemblage van losse elementen tot een heel eigen, imaginaire wereld te komen. Al sedert de jaren zeventig bouwt hij aan zijn wereld waarin Sneeuwwitje zich van sprookje kan vergissen of waarin negers plots blank kunnen zijn. Hij bricoleert in een universum waarin kunst en kitsch niet ver van elkaar liggen. De grens tussen realisme en fantasie is er erg dun en de dubbel-zinnigheid is nooit ver weg.

Inspiratie put Raymond Minnen uit de werkelijkheid rondom zich. Dat kunnen de meest banale, alledaagse voorwerpen zijn, van speelgoed tot delen van verlichtingspalen, van groenten tot de menselijke figuur. Die objecten assembleert hij vervolgens op een volkomen associatieve manier. Hij isoleert ze uit hun vertrouwde context en giet ze vervolgens letterlijk in een ander (gips)verband. Net door die assemblagetechniek, die de kunstenaar tot in de puntjes beheerst, onttrekt hij de doodgewone voorwerpen aan hun banaliteit. Daarentegen, haast paradoxaal, blijven de kunstwerken van Minnen een grote herkenbaarheid behouden, en dat bereikt hij precies omdat hij vertrekt van dagdagelijkse voorwerpen.

Maar er schuilt meer in het werk van Minnen. De op het eerste gezicht vrij gewone gipsen sculpturen krijgen plots een totaal andere betekenis als de toeschouwer ontdekt dat de dingen niet zijn wat ze lijken. Uit het brein van Minnen ontspruit een bizarre fantasie en een verrassende humor. Toet-Anch-Ramôn - de naam van zijn atelier annex galerie in Mol - is hiervan wellicht het meest treffende voorbeeld. - Katelijne Beerten

http://raymondminnen.peppr.com

Foto's

Winnaars - de onschuld voorbij I-VII #1
Winnaars - de onschuld voorbij I-VII #2
Winnaars - de onschuld voorbij I-VII #3
De Wraak

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |