Provincie Limburg.be

Peter Jap Lim

Van 1998 tot 2002 was Peter Jap Lim (1969) actief in het Museum für Werdende Kunst, een kunstenaarscollectief in Berlijn en in Kassel dat zich toespitste op kunst als een procesmatig, evoluerend en tijdelijk gegeven. Ook het recente werk van deze kunstenaar heeft iets vluchtigs. Met viltstiften laat hij kleine sporen achter op de muren van een galerie, inscripties die nauwelijks opvallen en onherroepelijk verdwijnen als de tentoonstelling is afgelopen. Dit schrijvend tekenen is voor hem de meest adequate manier om zijn gedachten uit te drukken.

Daarbij blijkt de kunstenaar te beschikken over een haast onuitputtelijk arsenaal aan lettertypes en schrijfstijlen: kinderlijk, dromerig, met overdreven versieringen, sober, ... Geschreven woorden en teksten groeien uit tot tekeningen, visuele beelden die altijd met een tweede stem spreken. Je vraagt je af wie hier echt aan het woord is. Inhoudelijk variëren de teksten van gewone meningen en stellingen tot rebelse en uitdagende uitspraken zoals 'Du weisst doch was radikal ist'. Het werk heeft iets heimelijks, als een dief in de nacht. De vaak verrassende en soms subversieve inhoud van de boodschappen ver-wijst in zekere zin naar de wereld van de graffiti, maar ook naar tekeningen in schoolschriften en dagboeken.

In het FLAC© was Peter Jap Lim onlangs te gast voor een presentatie op uitnodiging van kunstenaar Filip Van Dingenen, in het kader van diens werkplaatsproject Transzoo - Zoonation. Eerder had Van Dingenen al meegewerkt aan Eutropa, een project rond een fictief tropisch continent binnen Europa met Peter Jap Lim als curator. In diverse dierentuinen verspreid over heel Europa maakten kunstenaars tekeningen of schilderijen van vissen of reptielen. Het resultaat werd vervolgens aan het publiek getoond in de nabijheid van de echte dieren. - Katelijne Beerten

www.dasmwk.net
www.eutropa.info

Foto's

News Butik #1
News Butik #2
News Butik #3

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |