Provincie Limburg.be

Olga Boldyreff

In de trein komt iemand bij je zitten. Zal het een onbekende blijven? Vaak wordt er geen woord gewisseld, zelfs geen blik. Soms krijg je persoonlijke ontboezemingen te horen. Of het verhaal van een heel leven, compleet met foto's van kleinkinderen. Olga Boldyreff (1957) koestert dit soort van open situaties waarin onverwachte en toevallige ontmoetingen een kans krijgen. Ze verbindt haar werk met de plaatsen, situaties en mensen die ze onderweg tegenkomt. Niet het resultaat telt, maar het hele proces dat leidt naar het - steeds voorlopige - resultaat.

Olga Boldyreff werd in 1957 in Frankrijk geboren nadat haar ouders uit Rusland verbannen werden. Deze gemengde Frans-Russische afkomst verklaart wellicht voor een stuk haar nomadische levenswandel. Ze laat zich niet vastpinnen op één plaats, identiteit of artistieke discipline. Haar oeuvre omvat teksten, tekeningen, performances en installaties. Bovendien integreert ze in haar werk technieken die geassocieerd worden met volkskunst en met typisch vrouwelijke vormen van handwerk zoals pyrogravure, borduren, breien en punniken. Daardoor wordt de grens tussen de zogenaamde 'hoge' en 'lage' kunst in vraag gesteld. Bovendien injecteert ze met deze volkse technieken iets huiselijks en intiems in de openbare ruimte en de officiële kunstinstanties. De draad kan gezien worden als de centrale metafoor in dit oeuvre waarin er voortdurend subtiele verbindingen gelegd worden tussen plaatsen, personen, verhalen en de meest uiteenlopende maatschappelijke praktijken.

Voor de tentoonstelling in CIAP realiseerde Olga Boldyreff een ensemble van nieuwe werken die voortvloeien uit performances in en om Hasselt: Nomadic Chair Hasselt, de geborduurde jurken Super Dress en City Map Dress Hasselt en een reeks muurtekeningen getiteld Walking. Zoals wel vaker maakte ze bovendien ook weer een sculpturale jurk uit gouddraad die haar Russische afkomst evoceert. Deze presentatie kreeg de titel Les Clandestines mee. Ze maakte deel uit van het project Super!, de eerste triënnale voor beeldende kunst, mode en design in Hasselt. 

- Peter Pollers

Foto's

City Map Dress Hasselt
Nomadic Chair
Les clandestines, Martelarenlaan, Hasselt
Moia Zolotaia

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |