Provincie Limburg.be

Maria Roosen

Maria Roosen (1957) maakt voor haar sculpturen en installaties voornamelijk gebruik van glas. Zij werkt daarvoor nauw samen met een glasblazerij waar het glas op haar aanwijzingen in zeer uiteenlopende vormen wordt geblazen. De door de kunstenaar gekozen ronde, sensuele vormen zijn vaak ontleend aan alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals melkkannen of schoenen, of aan lichaamsdelen zoals ogen, voeten en borsten. Roosen speelt dan ook graag met thema's als lichamelijkheid en zinnelijkheid. De beelden zijn meestal vrolijk gekleurd of voorzien van een spiegelend oppervlak.

In installaties werkt Maria Roosen vaak met repetitieve elementen. Voor het werk Roosenkrans (1997) werden er bijvoorbeeld tientallen glazen oogbollen van verschillende afmetingen aaneengeregen tot een reusachtige ketting. Dat motief van de ketting komt ook terug in uitvergrote versies van bedelarmbanden met alledaagse, herkenbare vormen zoals een anker, een sleutel of een lieveheersbeestje. Deze bedeltjes verwijzen naar herinneringen aan mooie of waardevolle momenten in een mensenleven.

In andere werken zijn de glazen elementen losjes gerangschikt op de vloer, alsof ze gezaaid werden.
De thematiek van het zaaien en het oogsten is trouwens ook vaak aanwezig in het werk van Roosen. Haar werk is niet alleen een gevolg van bewuste beslissingen. Soms dienen er zich tijdens het maakproces onverwachte elementen aan die dan organisch in het werk geïntegreerd worden. Volgens de kunstenaar kan je immers niet alles van tevoren bepalen.

Op de tentoonstelling Over de mensen en de dingen in Z33 waren er onder meer de werken Gele klompen en Melkkan met kabeltrui (1996) te zien. Een rondborstige melkkan kreeg van de kunstenaar letterlijk een op maat gemaakte witte wollen trui om. Een ludiek gebaar dat niemand onbewogen laat.

- Katelijne Beerten

Foto's

Maria Roosen #1
Maria Roosen #2
Maria Roosen #3
Maria Roosen #4

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |