Provincie Limburg.be

Lucy Orta

Het oeuvre van kunstenares Lucy Orta (1966) laat zich niet in vakjes plaatsen. Haar ontwerpen overstijgen de grenzen tussen de verschillende genres, of het nu over mode, architectuur of traditionele kunsten gaat. Het begin van haar kunstenaarsloopbaan viel samen met een ontluikend engagement voor de minder bedeelden, de sociaal uitgestotenen. Zo spitsten haar eerste ontwerpen zich toe op het verhogen van het comfort voor daklozen en andere zwervers. Onder de noemer van 'Refuge wear' ontwierp ze regen- en windbestendige kledij, jassen die ook tot tenten of slaapzakken kunnen opengevouwen worden, enzovoort. Voor de kunstenares zijn deze ontwerpen voorbeelden van een mobiele architectuur, aangepast aan de noden van de nomadische mens.

Het sociale karakter blijft ook nu nog een belangrijke rol spelen in de werken van Lucy Orta. Door in haar werk interdisciplinair aan de slag te gaan, doorbreekt ze de al te starre grenzen tussen de verschillende kunsttakken. Op vergelijkbare wijze wil ze ook de sociale verschillen, de ongelijkheid en het isolement waarin veel mensen verkeren opheffen. Orta herdenkt de traditionele principes van sociale structuren en onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe ideeën met een dieperliggend engagement.

De performance The Meal vormt misschien wel de beste illustratie van de sociale en artistieke stellingname van Lucy Orta. Ter gelegenheid van de opening van Over de mensen en de dingen in Z33 werd deze performance voor de drieëntwintigste keer uitgevoerd. Zoals de titel al doet vermoeden werd er een maaltijd bereid voor de genodigden. De tafels werden daartoe met veel zorg gedekt door de kunstenares met door haarzelf ontworpen borden, gemaakt in de porseleinfabriek van Limoges. Met de performances wil Orta echter vooral het contact tussen mensen bevorderen. Daarom nodigt ze voor elk van de maaltijden een in principe oneindig aantal mensen uit. Ze verwijst hiervoor naar de bijbelse rekensom van zeven maal zeventig: niemand wordt uitgesloten. - Katelijne Beerten

http://studioorta.free.fr/lucy_orta.html

Foto's

70 x 7 The Meal Act IV Dieuze
Nexus Architecture x 50 Intervention Koln
M.I.U. I+II Environment Summit Trieste

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |