Provincie Limburg.be

Loreta Visic

Loreta Visic (1976) brengt in haar werk op een heel eigen manier de uitersten uit haar leven samen. Fijnzinnig wijst zij op het fragiele evenwicht en de intieme band tussen het vertrouwde en het vreemde. We gaan er doorgaans nogal gemakkelijk van uit dat wat wij zien de enige en echte realiteit is. Loreta Visic toont ons een glimp van een andere werkelijkheid voorbij het zichtbare.

Door tegengestelde elementen met elkaar te confronteren verstoort ze de normale waarneming en brengt ze een keten van associaties op gang. Zo brengt ze de toeschouwer in een algemene staat van vervreemding. Wat eerst zo vertrouwd en eenduidig leek, krijgt nu een uiterst ambivalent karakter.

Naast deze verstandelijke ontheemding maakt het werk van Loreta Visic ook heel wat emotionele reacties los, onder meer door het gebruik van clichés en archetypes. Een voorbeeld hiervan is het vaak weerkerende archetypische beeld van het huis. Een huis staat op het eerste gezicht voor geborgenheid, vaste waarden en orde. Visic transformeert het tot een unheimliche plek waar onzekerheid en chaos de dienst uitmaken. In Washuis (2000) vormen allerlei kleurrijke kledingstukken de wanden van een woning. Eén windstoot volstaat echter om dit 'huiselijke' tafereeltje te veranderen in een tochtig geraamte met wapperende vodden. Zo biedt het oeuvre van Loreta Visic zich aan de toeschouwer aan als een uitdaging om de dubbelzinnigheden van het leven op het spoor te komen. In elk werk zit er wel een addertje onder het gras. Dat spreekwoordelijke addertje komen we ook tegen in het werk met de titel Snake (2005). Nu zit het niet weggestoken onder het gras, maar word je een beetje ongemakkelijk omdat de slang wegkruipt onder het tapijt. Helemaal eng wordt het als je merkt dat de slangenhuid veel weg heeft van een bleke mensenhuid.

- Jurgen Gaethofs

Foto's

Princess
Laundryhouse #1
Laundryhouse #2
Snake

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |