Provincie Limburg.be

Kristof Vrancken

Dat de mens een nietig wezen is in de kosmos, daar is zowat iedereen - filosoof of wetenschapper - het over eens. Klein in de grote wereld. Klein in de grote natuur. Die gedachte komt ook tot uiting in de fotografie van Kristof Vrancken (1982). In zijn foto's toont Vrancken vaak onherbergzame plekken: een verlaten kampeerterrein, een in onbruik geraakt gebouw dat door vandalen is toegetakeld, een industriële ruïne, een troosteloze poel in een bos.

De mens is in die beelden slechts een detail, maar vaak wel een niet onbelangrijk detail. Hoewel de mens er soms ook slechts een detail is zoals alle andere details in zijn fotografie.

Bij een eerste, eerder vrijblijvende benadering lijken deze foto's vrij banaal, vaak zelfs sprookjesachtig. Pas bij nauwkeurig kijken naar de beelden ontdekken we de vele, ogenschijnlijk onbelangrijke elementen en details die niettemin het beeld gaan bepalen. Vervolgens zet hij ons aan tot denken om het beeld te lezen. We denken bij het kijken naar zijn foto's niet enkel na over de rol van de mens in zijn beeld. We zoeken het ook verder, in de wereld rondom ons, in de mens die de wereld nodig heeft en tegelijkertijd zijn ongenoegen over de wereld blijft uiten.

Details borrelen letterlijk op uit de foto's van Kristof Vrancken. Het is enkel en alleen door de details dat hij er zo meesterlijk in slaagt om de wereld rondom ons in vraag te stellen. Vlijmscherp bevraagt hij het gedrag van de mens, ongecensureerd en hard. Er volgt een keiharde confrontatie met het feit dat vragen en antwoorden voor eenmaal even onbelangrijk als belangrijk zijn.
Het werk van Kristof Vrancken staat ook bol van tegenstellingen. De nietige mens tegenover de grote natuur is de meest voor de hand liggende. Maar ook natuur versus cultuur, sprookjes versus harde realiteit, schoonheid versus lelijkheid, publiek versus privaat, zijn slechts enkele van de opposities waar Kristof Vrancken in zijn werk mee speelt. - Katelijne Beerten

www.hang-the-princess.be

Foto's

Die Verzeihung - Teil 2
Die Verzeihung - Teil 2
De Opstanding
Johan Reynders en Kristof Vrancken

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |