Provincie Limburg.be

Han Schuil

Bij een eerste oogopslag lijken de werken van Han Schuil (1958) abstracte schilderijen. Net daarom zou je geneigd zijn om zijn werk in het verlengde te plaatsen van de Nederlandse abstracte schilderkunst, een traditie die begon met Mondriaan (1872-1944). Maar opmerkelijk genoeg noemt Schuil zichzelf uitdrukkelijk een figuratief schilder.

Reeds vroeg in zijn loopbaan liet deze kunstenaar het klassieke canvas voor wat het was. Hij experimenteerde met blik en gebruikte vervolgens vooral aluminium als drager voor zijn werk. Aluminium heeft niet alleen een glad oppervlak - Schuil hield niet van de textuur en structuur van het traditionele linnen - maar tegelijk ook een oppervlak dat zich leent tot allerlei bewerkingen. Voor Han Schuil houdt de schilderkunst immers niet op bij het platte vlak, maar begint ze daar pas. Hij laat chemicaliƫn inwerken op het aluminium van zijn schilderijen, hij plooit of perforeert het vlak. Kortom, hij brengt het vlak tot leven en laat op die manier de van oorsprong tweedimensionale schilderkunst binnentreden in het driedimensionale.Dat Schuil zichzelf omschrijft als figuratief schilder heeft alles te maken met het feit dat zijn werken steeds hun oorsprong vinden in het alledaagse leven.

Willekeurige beelden en objecten uit zijn omgeving die zijn aandacht trekken, vormen het uitgangspunt voor een werk. Hij slaat ze op in zijn hoofd en gaat er mee aan de slag, met getransformeerde motieven als resultaat. Het abstracte is voor Han Schuil geen doel op zich. Langs de weg van de abstra-hering zoekt hij als het ware naar moderne iconen: beelden met een krachtig signaal.Op de tentoonstelling Over de mensen en de dingen (Z33) toonde de kunstenaar een van zijn schilderijen op aluminium. Het beschilderde en geblutste oppervlak doet denken aan de motorkap van een auto. Het werk ziet er erg fragiel uit, ondanks de knallend rode kleur en het gebogen metaal.

In Z33 zette Han Schuil ook een logische, verdere stap in zijn oeuvre: het gebruik van glas in combinatie met het echt ruimtelijk vormgeven van objecten. In die werken staat de schilderkunst ten dienste van het driedimensionale voorwerp.

- Katelijne Beerten

Foto's

Han Schuil #1
Han Schuil #2

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |