Provincie Limburg.be

Floris Douma

Floris Douma (NL, 1983) leerde zichzelf verschillende programmeertalen en begon op eigen wijze websites en scripts te bouwen. In 2009 studeerde hij cum laude af aan de Design Academy Eindhoven bij de afdeling Mens en Communicatie. De twee installaties (Crisis Telex en Self Surveillence) waarmee hij afstudeerde, gebruiken code als gereedschap en data als materiaal om te reflecteren op zichzelf en onderwerpen die meestal gaan over actualiteit. Terugkerend in het werk van Douma is het gebruik van grote hoeveelheden geaggregeerde data die hij als materiaal gebruikt om een vaak kritische boodschap uit te dragen.

Crisis Telex visualiseert de stroom van nieuwsartikelen die tijdens de kredietcrisis in 2009 de media domineerde. Het is een continu printende installatie van nieuwskoppen die de nauwe ruimte langzaam vult. Hiermee laat Douma niet alleen zien hoe het begrip van een kredietcrisis verweven raakt met velerlei onderwerpen, maar ook hoe wereldpers met nieuwe artikelen over elkaar heen buitelend een self-fulfilling prophecy creƫert die de crisis blijft voeden en daarmee ook de kredietcrisis onbewust propageert.

Met Self Surveillance reflecteert Douma zijn excessieve computergebruik door een week lang zijn eigen sporen op het internet te volgen en deze te verwerken in geanimeerde informatiegrafieken. De enorme verzameling ogenschijnlijk alledaagse informatie in Self Surveillence houdt niet alleen hemzelf een spiegel voor, maar werpt ook de vraag op bij de toeschouwer of hij niet ook afhankelijk, voyeuristisch en verslaafd is geraakt aan zijn computer.

www.florisdouma.nl

Voorbij

02.10 tot 31.12.2011
02.10 tot 31.12.2011
02.10 tot 31.12.2011
Share |