Provincie Limburg.be

Florentijn Hofman


Florentijn Hofman verbaast zijn publiek en confronteert onze dagelijkse beleving met ongewoonlijke, opvallende en opzienbarende kunstwerken.

Het werk van Hofman is groot. Groot van formaat en groot van impact. Er is een grote kans om het in het dagelijkse leven tegen te komen. Hofmans werk heeft een sterk speels karakter. Door in Rotterdam tweeentwintig huizen helemaal van top tot teen in de blauwe latex te zetten lijken de huizen groot speelgoed te zijn geworden. Speelgoed voor hem en van hem. De wereld als grote zandbak.

Hofman is geen typische galerie kunstenaar. Zijn werk is bijna altijd locatie gebonden en bestaat vaak uit tijdelijke objecten of schilderingen. Vaak monochroom van kleur. De plek vormt het uitgangspunt voor het werk. Door te spelen met uitvergrote dieren en
objecten geeft hij een non-plek een herkenbaar gezicht. Vaak wordt het een plek die confronteert en reacties los roept. Een plek die als oriëntatiepunt werkt. Een gemarkeerde plek met zijn eigen verhalen, bezoekers, passanten en bewoners. Hofman overschrijdt met zijn projecten vaak letterlijk de grenzen van het bestaande.

Hij zoekt in zijn werk naar mogelijkheden om mensen hun dagelijks omringende omgeving opnieuw en anders te laten ervaren. Hij vraagt in zijn werk wat het functioneren van de kunst nu precies inhoud, los gezien van diens erkenning als zodanig in musea of galeries. Vaak is er sprake van kunst die niet als kunst herkenbaar is, zoals de ‘fout geparkeerde’ zelf gespoten DHL en TNT busjes. In dergelijke projecten wordt de kunstzinnige waarde van een werk niet direct afgerekend op diens vorm, maar op de mate waarin deze een perceptieverschuiving plaats kan doen vinden, zonder dat deze inbreuk doet op de logica van de (stedelijke) omgeving. Hiermee is de kern van de hedendaagse kunst blootgesteld, de kern namelijk van diens functioneren en niet van diens ‘institutionele’ erkenning.

Iemand als Hofman, die met duidelijk plezier wisselt tussen performatieve (publieke) kunst en het domein van de sculptuur (om slechts een miniem aantal van de door hem ingezette media te noemen) heeft een sterke wens een ieder te verwonderen en zo het leven een beetje leuker te maken.

Voor meer informatie en overzicht van al zijn werk kijk op www.florentijnhofman.nl

Foto's

Florentijn Hofman - De Badeend in Hasselt (2009)
Florentijn Hofman - De Badeend in Hasselt (2009)
Florentijn Hofman - De Badeend in Hasselt (2009)
Z-OUT Badeend
badeend
Florentijn Hofman
Badeend in Hasselt
vlag in de straat Z-out lancering
Badeend GET-OUT
Z33 FEEST - Masterclasses - Florentijn Hofman

Videos

See video
See video

Voorbij

30.05 tot 04.10.2009
07.08 tot 19.08.2012
17.11 tot 02.12.2012
Share |