Provincie Limburg.be

Filip Van Dingenen

Filip Van Dingenen (1975) is gefascineerd door het spanningsveld tussen werkelijkheid en fictie. Als student in het atelier mixed media van Jan Carlier creëerde hij bijvoorbeeld al het fictieve personage Billy Bluebird dat samen met King Fatso (pseudoniem van Jethro Volders) tijdelijk zogenaamd het directeurschap waarnam van het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten in Hasselt. Diezelfde Billy Bluebird werd ook opgevoerd in video's, advertenties en performances.

Zo verkocht hij in een reisbureau in Leuven reizen naar Utopia, in feite een uitnodiging om een mentale reis in de eigen verbeelding te maken. Net als Disney World of Las Vegas bevinden ook dierentuinen zich in het niemandsland tussen droom en realiteit. Ze weerspiegelen het verlangen naar een utopische plek, een ongerepte paradijselijke toestand. De zoo belichaamt de paradox van een kunstmatig stukje natuur. Hoe levensecht de oorspronkelijke biotoop van het dier er ook gestimuleerd wordt, het blijft een hyperreële nabootsing, een illusoire schijnvertoning die niet gespeend is van ideologische vooronderstellingen.

Filip Van Dingenen nam de sluiting van de lokale dierentuin van Zwartberg als vertrekpunt voor een wijdvertakt artistiek onderzoeksproject met uitlopers in wetenschappelijke disciplines zoals biologie, sociologie en geschiedenis.* Onder de noemer Zoonation verzamelt hij zoveel mogelijk gegevens over de gewezen zoo. Hij interviewt allerlei betrokkenen en reist de dieren achterna die een andere bestemming kregen in dierentuinen en safariparken overal ter wereld.

Zo ontstaat er een amalgaam van foto's, tekeningen, tabellen en teksten dat ontsloten wordt via presentaties en een website die werd ontwikkeld tijdens een verblijf van de kunstenaar in de RealWorld werkplaats van het FLAC©. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze documenten hun beslag krijgen in een publicatie die het verschijnsel 'zoo' en de traditionele reisliteratuur vanuit een veelheid aan gezichtspunten belicht. - Peter Pollers

* Tom Nys, 'Met Filip Van Dingenen op expeditie. Reizen om te creëren' in Gonzo Circus, nr. 55, februari-maart 2003, p. 46-49.

www.zoonation.be
www.fantaman.net

Foto's

Filip Van Dingenen - Life on Earth Souvenirs 02
Filip Van Dingenen - Life on Earth Souvenirs 03
Filip Van Dingenen - Life on Earth Souvenirs 01

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |