Provincie Limburg.be

Carel Visser

Carel Visser (1928) heeft in zijn lange loopbaan als beeldhouwer een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Hij debuteerde in de jaren veertig met beelden waarin vaak nog de weliswaar geabstraheerde vormen van mensen of dieren te herkennen zijn. Onder invloed van beeldhouwers als Alberto Giacometti en Constantin Brancusi wordt zijn werk stilaan abstracter, hoewel Visser volhoudt dat de natuur steeds zijn inspiratiebron is gebleven.

Hij wil de natuur echter niet imiteren, maar de structuur ervan weergeven. Vanaf het midden van de jaren vijftig last de kunstenaar ijzeren platen en T-balken aan elkaar tot robuuste constructies met eenvoudige geometrische vormen. Net als Brancusi onderzoekt hij de mogelijkheden van het herhalen en combineren van elementaire volumes. Vanaf 1968 gebruikt Visser slappere materialen zoals dunne metalen stroken of platen die met elkaar verbonden worden met lederen banden. Hiermee maakt hij bijvoorbeeld kubusvormen die door hun fragiliteit elk moment van vorm dreigen te veranderen. In de vroege jaren zeventig werkt Carel Visser ook met gevouwen of gebogen ijzeren platen die hij stapelt of combineert tot composities zonder constructieve verbindingen. Aan het eind van de jaren zeventig vindt de grootste kentering in zijn oeuvre plaats, mede onder invloed van zijn verhuis naar een boerderij op het platteland. Enkele jaren nadat hij dit al in collages had toegepast, begint Visser allerlei alledaagse materialen zoals paraplu's, autobanden, boomstammen en vogelveren te verwerken in zijn beelden. Zo onstaan er bevreemdende, vaak min of meer symmetrische stapelingen die doorgaans geassocieerd worden met de arte povera.

Naast zijn vrije werk maakt Carel Visser al zijn hele leven - zij het incidenteel - sieraden, meubilair en gebruiksvoorwerpen. Voor de tentoonstelling 'Over de mensen en de dingen' in Z33 werden een aantal van deze objecten geselecteerd. Het gaat bijvoorbeeld om een schemerlamp, een schaal, een dienblad, enzovoort. Door de combinatie van perfect afgewerkt glanzend metaal en glas met gerecupereerde materialen zoals koehorens en de achterruit van een Mini bezitten deze voorwerpen een bijzondere, humorvolle spanning. 

- Peter Pollers

Foto's

Wolkenbeeld
Lake Powell
Grond-Cello

Voorbij

13.02 tot 01.05.2005
13.02 tot 01.05.2005
Share |