Provincie Limburg.be

Ann Veronica Janssens

FreeSpace 2004

De speelse lichtheid van de interventies van Ann Veronica Janssens nodigen niet uit tot gewichtige omschrijvingen als 'werk' of 'oeuvre'. Telkens weer probeert ze iets op het spoor te komen dat zich moeilijk laat betrappen. Iets waarvan je in het beste geval een glimp kunt opvangen. Met minimale ingrepen stelt ze vanzelfsprekend geachte begrenzingen in vraag. Een metalen buis verbindt een kunstgalerie met het belendende kraakpand. Gegraveerde muntstukjes injecteren de anders zo ernstige geldwereld met een scheut po√ęzie. Een tennismuur trotseert met een pokerface de andere sculpturen in een openluchtmuseum. En die daar, is dat een gewone toeschouwer, of maakt hij deel uit van de installatie?

Voor even geef je de controle op. Hersenen en zintuigen gaan een nieuwe wisselwerking aan. Is ons brein dan toch geen computer? Pascal Rousseau wijst op het verband tussen de experimenten van Ann Veronica Janssens en de opvattingen van Francisco Varela over het brein als een soort wolk die voortdurend in interactie is met de wereld: 'Het geheugen functioneert niet langer als een voorraadkast waaruit we kant-en-klare oplossingen en beelden kunnen opdiepen, maar als een katalysator van open vormen en vondsten, een gevoelige ruimte van vrijheid.' (Art Press 299). - Peter Pollers

Courtesy Galerie Micheline Szwajcer


FreeSpace 2006

Ann Veronica Janssens beeldhouwt licht, geluid en ruimte met heel heldere en eenvoudige vormen en materialen. Ook 'Representation d un corps rond' (1996) bestaat uit eenvoudige bouwstenen: een lichtbundel wordt doorheen een mistgordijn geprojecteerd. Zo ontstaat er een holle kegel die soms rond zijn as draait, soms stil staat. Het effect is bijna hypnotiserend.
De bezoeker wordt aangetrokken door het licht, gaat midden in het werk staan en wordt geconfronteerd met de ruimte, met zijn eigen lichaam en zintuiglijke waarnemingen. Door de lichtmuur wordt er een ruimte in de ruimte gecreeerd en vallen alle fysieke referentiepunten weg.

Ann Veronica Janssens (1956, Folkstone) woont en werkt in Brussel.

www.gms.be

Foto's

Flash films
100.000 lires
RAL

Voorbij

10.10 tot 31.12.2004
13.05 tot 29.10.2006
Share |