Provincie Limburg.be

Logbook Z33

Dit boek is een logboek, een instrument om terug te kijken naar het jaar 2011 in Z33. Z33 is een huis voor actuele kunst met een bijzondere fascinatie voor de alledaagse dingen die ons leven mee bepalen.

We startten het jaar met Alter Nature (Alter Nature: We Can & Alter Nature: The Unnatural Animal), waarin we onderzochten hoe de mens de natuur (kan) veranderen en hoe dit onze blik op de wereld verandert. Kris Verdonck toonde vervolgens de verwarring en de vervreemding van de mens in zijn omgeving en in Architecture of Fear bekeken we hoe 'angst' de wereld rondom ons verandert. Z33 werkte in 2011 duidelijk rond de mens die zijn fysieke omgeving verandert op basis van de vragen, twijfels en angsten waarmee we kampen.

De vragen die de kunstenaars uit deze tentoonstellingen stellen of de alternatieven die ze voorstellen, lopen vaak voorop of situeren zich in zijtrajecten van de gekende mainstream discours. Met hun werk doorbreken kunstenaars onze tunnelvisie, laten ze ons op een andere manier kijken. Kunst kan écht de wereld veranderen.

In het eerste deel van het boek geeft fotograaf Kristof Vrancken een niet lineair overzicht van deze periode. Kristof is al sinds 2005 onze vaste fotograaf, de foto's die u te zien zijn van onze tentoonstellingen zijn allemaal van zijn hand. Voor dit boek vroegen we hem op dieper te graven en een hoogstpersoonlijk zicht te geven op een jaar Z33.

Het tweede deel van het logboek laat een andere blik aan het woord: die van blogster, curator en critica Régine Débatty. Zij leeft ondergedompeld in de wereld van hedendaagse kunst en design en heeft bijzondere interesse voor kunstenaars en projecten op het snijvlak tussen kunst, wetenschap en maatschappij. De ideale match dus... Veel van de teksten die hier gepubliceerd zijn verschenen eerder op haar blog we-make-money-not-art.com en vonden zo al hun weg naar de blogosfeer.

Dit boek probeert geen objectief of compleet overzicht te geven. Het zijn twee visies met elk ook hun verhaal. Het is een verrassende ontmoeting voor wie Z33 nog niet kent, en een boeiende excursie voor zij die Z33 al eerder bezochten.

Logbook Z33 - tekst: Régine Débatty - fotografie: Kristof Vrancken - design: Niek Kosten - verantwoordelijke uitgever: Jan Boelen / Z33 - co-published met MER. Paper Kunsthalle - 2012 - 194 pagina's - gebonden, softcover - Nederlandstalige versie: isbn 9789490693497- Engelse versie: isbn  9789490693503 - Te koop in Z33 en in de Mer. Paper Kunsthalle webshop, 20 euro.

Share |