Geoffrey Brusatto – Ways of Folding. Reconstructing the printed book

De discussie over de toekomst van het analoge boek is actueel. Hoe kan het analoge boek zich verhouden tot digitale informatiedragers? Is de huidige vorm(geving) van het papieren boek nog relevant? Grafisch ontwerper Geoffrey Brusatto herdenkt in zijn artistiek onderzoek het traditionele gedrukte boek. Aan de hand van een eigen methodiek de- en reconstrueert hij het papieren boek om nieuwe visuele en inhoudelijke structuren te ontwikkelen. De vouw speelt hierin een grote rol. Brusatto ontwikkelde vouwschema’s die vorm geven aan nieuwe boekstructuren en paginacombinaties. Deze schema’s zijn opgevat als open source tool, zodat ook andere ontwerpers er actief gebruik van kunnen maken. In het kader van de tentoonstelling werden enkele kunstenaars en grafisch ontwerpers uitgenodigd om de vouwschema’s  als handleiding te gebruiken voor eigen creaties.

Met de tentoonstelling ‘Ways of Folding’ brengt Z33 de eerste publieke presentatie van het artistiek doctoraatsonderzoek van grafisch vormgever Geoffrey Brusatto, dat plaatvindt aan UHasselt, Faculteit Architectuur en kunst. Het doctoraatsproject is gesitueerd binnen PXL-MAD-research, in samenwerking met UHasselt en KULeuven. Z33 wil als huis voor actuele kunst een laboratorium en een ontmoetingsplaats zijn voor experiment en innovatie. Het tonen en ondersteunen van onderzoek in de kunsten is hierbinnen een interessante case study.

Geoffrey Brusatto (1979) studeerde grafische vormgeving aan de Provinciale Hogeschool Hasselt. Daarna werkte hij als grafisch vormgever voor diverse culturele instellingen, waaronder Z33, en startte hij het grafisch bureau BRUSATTO. Hij is als docent verbonden aan de PXL-MAD in Hasselt, en aan KASK School of Arts Gent.

‘Ways of Folding’ en de gelijktijdige tentoonstelling ‘Can you feel it? – Tactility and/in print’ van curator Freek Lomme (Onomatopee), delen een gelijkaardige benadering over het proces van dematerialisatie in een digitale en gestandaardiseerde maatschappij. Traditionele analoge media verhouden zich steeds meer tot nieuwe digitale media, en passen zich aan de veranderende omgang met informatie en materie aan. Nieuwe vormen van het geprinte boek en de herpositionering van tactiliteit in grafische en beeldende kunsten getuigen hiervan.
Deelnemende kunstenaars:
Lieven De Boeck (BE), Thomas Desmet (BE), architecten de vylder vinck taillieu (BE), Bert Hornikx (BE), Tom Lambeens (BE), Jelle Martens (BE), Julie Peeters (BE), Karen Vermeren (BE)
Met de steun van:
UHasselt, PXL-MAD, KULeuven, FRAME

Opening 19.06.2015
Locatie: Z33
18u30: welkom
- Toelichting door Jan Boelen (artistiek directeur Z33)
19u-22u: bezoek en receptie
- Ways of Folding.
- Can you feel it?

Uitreiking Wanatoeprijzen
Deze avond zullen ook de jaarlijkse Wanatoeprijzen voor jong artistiek talent van Het Belang van Limburg uitgereikt worden tijdens de opening van EXIT/15, de eindejaarstentoonstelling met afstudeerprojecten van de masters Architectuur en Interieurarchitectuur (UHasselt), Audiovisuele Kunsten, Fotografie en Productdesign (LUCA) en Beeldende Kunsten (Hogeschool PXL).
Locatie: Herkenrodekazerne, Maastrichterstraat 100, Hasselt
19u: Deuren open
20u: Opening en uitreiking Wanatoeprijzen
20u30-22u: Bezoek EXIT/15 tentoonstelling
22u-02u: Party
Foto: (c) Kristof Vrancken

20.06 tot 10.11.15
Beeldengalerij6 afbeeldingen