Provincie Limburg.be

Onder de kerktoren - by Jan Boelen & Igor Philtjens

Dit jaar tonen we een twintigtal Limburgse kunstenaars in de officiële residentie van de ambassadeur in Den Haag. Het zijn allemaal goede kunstenaars van wie we blij zijn ze te kunnen presenteren. Sommigen toonden hun werk al eens in Z33, anderen niet. Wanneer we kunstenaars zoeken voor een tentoonstellingsproject in Z33 is waar ze vandaan komen immers nooit een issue. We kijken resoluut internationaal, we werken niet met quota.

Het is een verrijking om verder te kijken dan je neus lang is. Maar dat proberen we ook in de lokale context, onder de eigen kerktoren… De internationale context verruimt je blik, maar je voedingsbodem blijf je halen uit de plek waar je gevormd bent, waar je leeft en werkt. Met een ruimere blik kijken naar wat je al je hele leven kent, zorgt soms voor grotere verrassingen dan het complete onbekende.

In de zomer van 2014 zal Z33 met De Unie Hasselt-Genk een tweede kunst in de open ruimte-project realiseren (pit in Borgloon kan je nog steeds bezoeken). Op dit moment bezoeken we samen met kunstenaars verschillende locaties in Hasselt en Genk. We vertellen hen wat wij bijzonder vinden aan de steden, welke plaatsen wij belangrijk vinden, we brengen hen met inspirerende mensen en interessante organisaties in contact. We vullen hun rugzak met informatie en wachten dan met spanning op hun artistieke reflectie. We zijn razend benieuwd met wat zij voor de dag zullen komen en hoe dit onze blik op onze vertrouwde omgeving zal veranderen.

In De Unie Hasselt-Genk willen we echter niet enkel de kunstenaars, maar ook de inwoners van Hasselt en Genk aan het woord laten. Dat zal je –heel lokaal – vanaf oktober kunnen zien. Z33 gaat op zoek naar de grote en de kleine verhalen in de regio, we leggen nieuwe contacten en halen oude banden weer aan, we houden de blik open en betrekken iedereen die wat kan toevoegen. Zo ontstaat De Unie Hasselt-Genk als een verhaal over twee steden en over de mensen die er wonen. We zijn benieuwd hoeveel jij er van jezelf in zal herkennen…

door Jan Boelen (artistiek directeur Z33) & Igor Philtjens (gedeputeerde van cultuur en toerisme van de Provincie Limburg)

Share |