Provincie Limburg.be

Nuclear Culture: HADES field trip

Als onderdeel van het internationale Nuclear Culture programma organiseert Z33 in de week van 11 juli een field trip naar HADES, een ondergronds laboratorium dat onderzoek doet naar de geologische berging van nucleair afval in Dessel. 

Nuclear Culture project

Nuclear Culture is een internationaal onderzoekstraject dat de problematiek van nucleair afval en straling vanuit een breed cultureel perspectief wil bekijken.

Het project is een uitwisseling tussen kunstenaars en wetenschappers die werken rond de nucleaire problematiek. Hoe nucleair afval te bewaren en beheren, en hoe hierover te communiceren naar toekomstige generaties toe, zijn enkele van de vraagstukken die aan bod komen.

Het project werd geïnitieerd door de Londense organisatie Arts Catalyst onder leiding van curator Ele Carpenter.

nuclear.artscatalyst.org

HADES research field trip

De HADES field trip wordt georganiseerd door Z33 in samenwerking met Arts Catalyst en NIRAS / ONDRAF, de Belgische instelling verantwoordelijk voor het stockeren van laag radioactief afval en het beheer van de afvalsites.

Kunstenaars Kota Takeuchi (JP) , Dave Griffiths (UK), Andy Weir (UK), curatoren Ele Carpenter (Arts Catalyst) en Ils Huygens (Z33) verkennen tijdens deze Field trip de omgeving van Mol en Dessel inclusief een uitgebreid bezoek aan het ondergronds laboratorium HADES.

Het HADES laboratorium werd in een 255m diepe kleilaag gebouwd met het oog op onderzoek naar geologische berging in klei. Net zoals de ondergrondse laboratoria in Frankrijk, Zweden en Japan is HADES een onderzoekslaboratorium en geen bergingsinstallatie. In de Griekse mythologie is Hades overigens ook de naam van de god van de onderwereld.

Resultaten

De resultaten zullen in een latere fase getoond worden in de projecten die Z33 ontwikkelt binnen Studio Tijd en meer specifiek rond het aspect Deep Time. Studio Tijd is een nieuw onderzoekstraject dat Z33 de komende jaren zal uitzetten van waaruit verschillende projecten, tentoonstellingen, lezingen en evenementen zullen worden georganiseerd.

Meer info hierover verschijnt binnenkort op onze Z33 Research-website www.z33research.be

Meer info

Arts Catalyst project site: artscatalyst.org/nuclear-culture-project-201617
Nuclear Culture Research blog: nuclear.artscatalyst.org 
Z33research.be: Studio Time
HADES onderzoekslaboratorium euridice.be/nl/content/het-ondergrondse-laboratorium-hades

Kota Takeuchi www.artscatalyst.org/artist/kota-takeuchi kota-takeuchi.net
Dave Griffith www.artscatalyst.org/artist/dave-griffiths  www.davegriffiths.info
Andy Weir www.artscatalyst.org/artist/andy-weir
andyweir.info

 

Foto: een blik in HADES via www.euridice.be

kota-takeuchi.net
Share |