Provincie Limburg.be

MAD-faculty en Z33 stellen Europees project TRADERS voor

Kunst- en designonderzoek naar participatie in publieke ruimte start op 26 februari met symposium

Op 26 februari gaat TRADERS (‘Training Art and Design Researchers in Participation for Public Space’) van start, een Europees project (FP7, Marie Curie Actions, Multi-ITN), geïnitieerd door onderzoeksgroep Social Spaces, onderdeel van de onderzoekseenheid Inter-Actions van de MAD-faculty/LUCA School of Arts. TRADERS is een onderzoeks- en trainingsprogramma voor kunst- en designonderzoekers om hun samenwerkings-vaardigheden aan te scherpen. Het project start vanuit de idee dat kunstenaars en ontwerpers een interessante rol kunnen/moeten spelen in projecten die zich in de publieke ruimte afspelen, projecten van publiek belang dus. Alleen krijgen deze kunstenaars en ontwerpers in hun opleiding vaak niet mee hoe ze kunnen samenwerken met andere partijen zoals beleidsmakers, burgers, private partijen en andere partners. De methodieken daarvoor zijn onderbelicht. Daar wil TRADERS iets aan doen.

Zes internationale doctoraatsstudenten in kunst- en design onderzoeken de komende 4 jaar hoe op interessante manieren samenwerkingen kunnen worden aangegaan en hoe participatie in het publieke domein kan worden gestimuleerd. Ze zullen die methoden uitproberen in het Limburgse project De Unie Hasselt-Genk, een traject met kunst in de open ruimte van Z33, waarin wordt gezocht naar wat de steden Hasselt en Genk letterlijk en figuurlijk verbindt. Zo onderzoekt designer Pablo Calderón Salazar hoe ontwerpers een marktkraam kunnen gebruiken om gesprekken aan te gaan met burgers, beleidsmakers en private partners over bv. de integratie van ziekenhuizen in de steden Hasselt en Genk of over de aanleg van treinverbindingen tussen steden.

In het kick-off symposium op 26 februari wordt een eerste debat rond dit onderwerp gestart, in nauwe samenwerking met Z33. Alle deelnemende kunst- en designonderzoekers zullen aanwezig zijn; keynote speakers zijn Chantal Mouffe en Maria Hellström Reimer. Ook stelt de MAD-faculty/LUCA het boek ‘Participation is Risky’ voor. Het boek is geschreven door Liesbeth Huybrechts (Ed.), onderzoeker bij de MAD-faculty/LUCA, i.s.m. Valiz Publishers/BAM en gaat dieper in op de samenwerkingsmogelijkheden die kunstenaars en ontwerpers kunnen inzetten in publieke projecten. Cultuurjournalist Wouter Hillaert modereert de dag.

 Deelnemen aan het kick-off symposium:

Datum: Woensdag 26 februari 2014 - 13.30 – 17.00 uur
Locatie: Z33 Hasselt, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt
Deelnemen: graag aanmelden via evi.donne@khlim.be.

Share |