Provincie Limburg.be

Jan Boelen curator designbiënnale Lubljana

Jan Boelen, artistiek directeur van Z33 is dit jaar ook curator van de designbiënnale van Lubljana in Slovenië. De designbiënnale is een van de oudste en langslopende internationale designevents en wordt dit jaar 50 jaar.

Onder leiding van Jan Boelen breekt de BIO editie 2014 met haar traditionele systeem van awards, en kiest in plaats resoluut voor samenwerking.  Bijgestaan door een aantal multidisciplinaire mentoren zullen twaalf teams werken rond de volgende thema's: Affordable Living, Knowing Food, Public Water Public Space, Walking the City, Hidden Crafts, The Fashion System, Hacking Households, Nanotourism, Engine Blocks, Observing Space, Designing Life en een Open Categorie van waaruit specifieke projecten tijdens de Biënnale zullen worden gecreëerd, ontwikkeld en geïmplementeerd. Hiervoor werd een open call gelanceerd voor designers die mee willen werken, deadline 12 januari 2014.

“..in een met producten en projecten oververzadigde wereld, is het fundamentele doel van design niet langer de productie van nog maar eens een nieuwe stoel.” stelt Jan Boelen in zijn curatorieel statement: “Vandaag heeft design meer te maken met onderzoek, met kracht, met handelend vermogen. In die zin is de rol van elk event dat design wil presenteren en promoten ook fundamenteel veranderd. Op haar 50ste verjaardag, omarmt BIO deze kans om voort te bouwen op haar eigen traditie en geschiedenis om zich te situeren binnen een experimenteel, collaboratief kader waar design wordt gebruikt en toegepast als een instrument om ideeën over industriële productie, de publieke en private ruimte, en vooraf vastgestelde systemen en netwerken in vraag te stellen en te transformeren.”

BIO 50 wordt georganiseerd door het MAO, het Museum of Architecture and Design in Ljubljana en is te bezoeken van 18 september tot 7 december 2014

website bio.si

Share |