Provincie Limburg.be

Gezocht: (geluids-)kunstenaar, componist, muzikant, turntablist, producer .. voor Het Geluid van Hasselt-Genk

Je bent (geluids-)kunstenaar, componist, muzikant, turntablist, producer, … en wil meestappen in een artistiek team in het kader van het Cansvasprogramma ‘Atelier De Stad’?

Hasselt en Genk zijn de twee grootste steden in Limburg en liggen slechts op een boogscheut van elkaar. Ze hebben echter elk een eigen karakter: Hasselt, de historische centrumstad met haar jenever, Sint-Quintuskathedraal en toenemende studentenpopulatie tegenover de multiculturele industriestad Genk, die het recente mijnverleden met zich meedraagt. Toch groeien de twee steden, zowel geografisch als socio-cultureel, hoe langer hoe meer naar elkaar toe en profileren ze zich ook steeds meer als een gemeenschappelijk handelscentrum en cultuurmetropool.

De verschillen tussen de steden en het complementaire profiel kan je niet enkel zien, maar ook horen. Musica, Impulscentrum voor Muziek (Neerpelt), en Z33 het, huis voor actuele kunst (Hasselt), C-mine cultuurcentrum en beide steden gaan daarom op zoek naar de akoestische identiteit van Hasselt en Genk: welke geluiden typeren de steden en hun inwoners? Uit welke geografische en cultuurhistorische eigenheden vloeien ze voort? Anderzijds stelt zich de vraag op welke manier we het geluid van de twee steden kunnen samenbrengen: kunnen we een soundscape creëren waarin Hasselt en Genk samenklinken, en toch hun identiteit behouden?

Het Geluid van Hasselt-Genk

Het Geluid van Hasselt-Genk is het auditieve luik binnen het ambitieuze kunstproject De Unie Hasselt-Genk, dat de twee Limburgse kernsteden op artistieke wijze met elkaar verbindt.
www.uniehasseltgenk.be #uniehg

Het hoogtepunt van Het Geluid van Hasselt-Genk is een totaalspektakel in openlucht aan de tuikabelbrug over het Albertkanaal, een symbolische plek halfweg tussen Hasselt en Genk. Het evenement zal plaatsvinden op 5 oktober 2014.

Componist Wim Henderickx schrijft voor deze gelegenheid een nieuw werk met twee ‘stads-tunes’ die aan de brug tot één muzikaal geheel zullen versmelten. Hiervoor zal hij een beroep doen op lokale muzikanten, fanfares, harmonies, orkesten, bands, dj’s, beiaardiers, maar ook op andere ‘klankenmakers’, zoals supporterskoren, sirenes of schoolgroepen.

In het voortraject naar deze performance worden vijf jonge kunstenaars, in het kader van het Canvasproject ‘Atelier De Stad’, op pad gestuurd om de steden Hasselt en Genk op akoestisch vlak binnenste buiten te draaien. Zij worden hierbij begeleid door een professioneel team van nationale en internationale specialisten en geluidskunstenaars.

Oproep

Musica, Z33, C-mine en de steden Hasselt en Genk zijn op zoek naar flexibele kunstenaars met een sociaal verhaal die de identiteit van Hasselt en Genk actief opzoeken, verklanken en bewerken. Zij verbinden bovendien de geluiden van beide steden in een soundscape, een audiovisuele installatie, een website en/of participatieve klankprojecten. Zij vormen samen een interdisciplinair artistiek team en worden hierbij begeleid door een professioneel team van nationale en internationale specialisten en geluidskunstenaars. Canvas volgt de vijf kunstenaars in hun traject en maakt hierover een documentaire in de reeks ‘Atelier De Stad’ (najaar 2014).

Wie zoeken wij?

Geluidkunstenaars, field recorders, multimedia-artiesten, componisten, muzikanten, …
… die originele concepten bedenken en activiteiten ondernemen om het geluid van Genk en Hasselt te verzamelen. Zij vormen een hecht team en treden in interactie met diverse muzikale, sociale en culturele groepen of personen uit de steden. In een tweede fase verwerken zij die geluiden in soundscapes, een website, en/of een klankinstallatie.

DJ’s, turntablists, live sampling-artiesten, …
… om de geluiden van Hasselt-Genk en de compositie van Wim Henderickx live te ‘remixen’ tot een nieuw en onverwacht resultaat. Dansbaar mag, Fascineren moet!

Jouw profiel
_ Je bent van 18-35 jaar oud
_ Je bent gedreven en staat open voor nieuwe ideeën
_ Je kan samenwerken in een team
_ Je staat open voor diverse sociale en culturele groepen
_ Je kan iets bijdragen in een interdisciplinair team van kunstenaars
_ Je bent op regelmatige tijdstippen beschikbaar tijdens de periode februari-oktober 2014

Waar & Wanneer

Waar?
Diverse plaatsen in Hasselt en Genk (vervoersonkosten worden vergoed)

Wanneer?
Van begin februari tot en met 5 oktober 2014

Begeleiding

Wim Henderickx
Wim Henderickx (°1962) studeerde compositie en percussie aan het Conservatorium van Antwerpen, volgde masterclasses in Darmstadt en sonologiestudies aan het Ircam in Parijs en het Conservatorium in Den Haag. Hij doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Amsterdam en Antwerpen en is hoofddocent tijdens de jaarlijkse compositiestage voor jongeren bij Musica. Hij componeert kamermuziek, orkestwerken en en zag diverse werken bekroond in zowel binnen- als buitenland. Sinds 1996 is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant, een internationaal productiehuis voor opera en muziektheater in Antwerpen. In augustus 2013 werd Wim Henderickx Artist/Composer in Residence bij de Filharmonie.

Overtoon
Overtoon is een platform voor onderzoek, productie en distributie voor geluidskunst en geluidsgerelateerde mediakunst. Het platform wordt geleid door geluidskunstenaars Aernoudt Jacobs en Christoph De Boeck. Van 2 maart tot 22 juni 2014 toont Overtoon de tentoonstelling Sense of Sound in Z33. In het kader van deze tentoonstelling wordt een debat georganiseerd over toonmodellen voor geluidskunst.

Esther Venrooy
Esther Venrooy is als geluidskunstenaar werkzaam binnen de elektronische muziek, beeldende kunst en architectuur. Haar oeuvre omvat zowel gecomponeerde zuivere elektronische stukken als geïmproviseerde combinaties met traditionele instrumenten zoals piano, fluit en satsuma-biwa. Sinds 2008 creëert ze site-specific composities, installaties en architecturale interventies in samenwerking met o.a. Ema Bonifacic (architecte) en Olivier Goethals (architect),  Femke Gyselinck  (danseres/choregraaf), Min Xiao-Fen (pipa), Wu Na (guqin), Kato Hideki (bass), Lander Gyselinck (drum) en Heleen Van Haegenborgh (piano) … Naast haar artistieke activiteiten doceert Esther Venrooy actuele muziek, sound art en performance aan de Sint Lucas hogeschool te Gent, waar ze ook het atelier Mixed Media leidt. In oktober 2009 is ze gestart met een doctoraat in de Kunsten ‘Audio topografie: een reconstructie van architecturale ruimtes door klankinstallaties’.

Paul Craenen
Paul Craenen studeerde piano en kamermuziek en was jarenlang actief als leraar piano en experimentele muziek in deeltijds kunstonderwijs. Sinds eind jaren negentig is hij actief als geluidskunstenaar en componist. Gebruik van live electronica en choreografische elementen kenmerken zijn werk. Hij was enkele jaren gastdocent intermedia aan het conservatorium van Amsterdam en actief in diverse onderzoeksgroepen. In 2011 behaalde hij een doctoraat in de kunsten aan de universiteit Leiden. Sinds 2012 is hij directeur van Musica, impulscentrum voor muziek.

Finaliteit

Het project resulteert in vier artistieke producten:

_ Een klankkunstwerk op of onder de tuikabelbrug over het Albertkanaal tussen Hasselt en Genk, als onderdeel van de kunstenroute De Unie Hasselt-Genk. De installatie zal te bewonderen zijn van 21 juni tem. 5 oktober 2014.

_ Geluiden, soundscapes of andere creaties kunnen worden geïntegreerd in de performance van de compositie van Wim Henderickx, dat plaatsvindt op 5 oktober in openlucht aan het Albertkanaal.

_ Een tentoonstelling in C-mine (Genk) van 29 september tot 4 oktober.

_ Een documentaire van Canvas in het kader van de reeks ‘Atelier De Stad’, waaraan nog vier andere ambitieuze projecten deelnemen.

Inschrijving en selectie

Alle kandidaturen moeten vóór 15 januari 2014 ingediend zijn. De kandidaturen worden beoordeeld door een selectiecommissie. Een lijst van geselecteerden wordt gepubliceerd op de website van De Unie Hasselt-Genk op 20 januari 2014. De geselecteerden ontvangen kort na deze datum een uitnodiging voor een eerste bijeenkomst.

Samenstelling selectiecommissie

_ Paul Craenen (directeur Musica)
_ Tom Van Gestel (curator De Unie Hasselt-Genk)
_ Esther Venrooy (artieste, docente mixed media)
_ Gilles Helsen (artistiek coördinator Musica)
_ Gerrit Valckenaers (componist, muzikant, radiomaker)

Selectiecriteria

_ De kandidaat moet beantwoorden aan het profiel (zie hoger)
_ CV/portfolio (zie onder)
_ Projectvoorstel/concept
_ Persoonlijke motivatie

Inschrijven

Vul het ATELIER DE STAD inschrijvingsformulier  in en mail het vóór 15 januari 2014 samen met jouw artistiek CV/portfolio met activiteiten van de voorbije 3 jaar, als bijlage 1 én documentatie van recent werk met links naar relevant audio of videomateriaal, als bijlage 2.

Voor meer info, contacteer

Musica – Toekomstlaan 5b, Neerpelt (BE) – www.musica.be
Contact: Paul Craenen – 011 510 610 – paul.craenen@musica.be

Z33 – Zuivelmarkt 33, Hasselt (BE) – www.z33.be
Contact: Tim Toubac – 011 295 996 – tim.toubac@z33.be

C-mine cultuurcentrum – C-mine 10/1, Genk (BE) – www.c-minecultuurcentrum.be
Contact: Eddie Guldolf – 089 655 020 – eddie.guldolf@genk.be

Share |