Provincie Limburg.be

Geluid van Hasselt-Genk in nieuw Canvas-format Atelier de stad

Canvas deed in juni een open oproep aan de creatieve sector: kunstenorganisaties werden uitgenodigd om innoverende projecten voor nieuw creatief talent te bedenken en in te dienen. Uit die voorstellen werden door een jury van Canvas-specialisten en externe experten vijf stadsprojecten geselecteerd onder de overkoepelende titel Atelier de stad : in Brussel, Gent, Kortrijk, Oostende en Genk & Hasselt. Op 15 november lanceren Canvas en andere VRT-netten een openbare oproep gericht aan creatief talent om mee te werken aan de projecten. Het resultaat is in de loop van 2014 te zien, op locatie en op Canvas. Z33 is samen met Musica en C-mine geselecteerd met het project: Het Geluid van Hasselt en Genk.

De organisaties achter de vijf gekozen projecten beschouwen hun stad als een atelier en roepen kunstenaars, architecten, stadsplanners, ontwerpers, uitvinders en andere creatieve burgers, jong of oud, student, professioneel of amateur, op om hun talent en creativiteit te lenen aan de realisatie van één van de vijf projecten, ongeacht of die zich afspelen in hun eigen stad of provincie.

Elk atelier functioneert als een collectief brein en wordt gecoacht door experten, kunstenaars en vormgevers die zich graag laten verrassen door originele ideeën voor ingrepen die de stad simpelweg beter maken.

Het project Het Geluid van Hasselt-Genk is één van de geselecteerde projecten. Voor dit project slaan Musica, C-Mine en Z33, gesteund door de steden hasselt en Genk en de Provincie Limburg de handen in elkaar. Er volgt een oproep naar geluidverzamelaars, muziekmakers en kunstenaars die de identiteit van de Limburgse kernsteden Hasselt en Genk verklanken en de twee steden akoestisch verbinden. De creaties worden geïntegreerd in een groot muzikaal evenement aan de tuikabelbrug (FOTO) over het Albertkanaal op 5 oktober 2014. Voorafgaand worden ze gepresenteerd in een tentoonstelling in C-Mine Cultuurcentrum. Het Geluid van Hasselt-Genk is één van de kunstwerken van De Unie Hasselt-Genk, een traject met hedendaagse kunst tussen Hasselt en Genk. De Unie wordt gerealiseerd door Z33, het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg, samen met beide steden.

De andere geselecteerde projecten zijn:

Atelier de stad: Brussel
Organisatie: Platform Kanal & Architecture Workroom Brussels
Project: Kanal Play Ground
Publieke ruimte maken in de stad
Oproep naar visies, ideëen en provocaties voor stedelijke ruimtes voor spel, sport en ontmoeting op maat van de vele kinderen, jongeren en families in de Brusselse kanaalzone.
Atelier onder leiding van Markus Bader (Raumlabor Berlijn), Olivier Bastin (Brussels Bouwmeester), kunstenaars Anna Rispoli en Emilio Lopez-Menchero, e.a., in samenwerking met lokale partners.
De installaties transformeren tijdelijk de publieke ruimte in de wijken langs het kanaal. Ze worden belangrijke spelers van het tweejaarlijkse Festival Kanal in september 2014.

Atelier de stad: Gent
Organisatie: Timelab & KASK
Project: Niets is verloren
Energie en grondstoffen oogsten in de stad
Oproep naar innovatieve creaties en producten met verloren warmte en invasieve soorten aanwezig in de stad.
Atelier in samenwerking met speculatief designer Lisa Ma, de Timelab-community, de KASK-docenten en onderzoekers van de HoGent, het klimaatteam van de Stad Gent, het departement toegepaste ecologie en milieubiologie en het chemielab van de UGent.
De creaties en producten worden getoond tijdens een experimenteel festival rond design en ecologie op de Bijlokesite in de zomer van 2014.

Atelier de stad: Kortrijk
Organisatie: Kunstencentrum BUDA, De Kreun & Wit.h
Project: Kortrijk Congé
Op zoek naar een mogelijke, andere stad
Oproep naar ideeën, projecten en concrete voorstellen die ‘de stad’ heruitvinden. Als we helemaal opnieuw kunnen beginnen, hoe willen we dan samen-leven, eten, werken, slapen, communiceren, ontspannen of feestvieren? Formuleer projecten – zinvol of nutteloos, sociaal, politiek, economisch, praktisch of poëtisch – vanuit bestaande of verzonnen ‘functies’ van een stad.
De selectie van de projecten en het atelier worden begeleid door een team van experten op vlak van podiumkunsten, sociale wetenschappen, stadsplanning en vormgeving.
Van 1 tot 11 juli 2014 zal deze nieuwsoortige, parallelle stad in Kortrijk opgebouwd worden, om vervolgens 25 uur lang écht bewoond te worden door zo’n 2.000 burgers tijdens het alternatieve zomerfestival Kortrijk Congé (12 en 13 juli 2014).

Atelier de stad: Oostende
Organisatie: Kunstencentrum Vrijstaat O. i.s.m. Stad Oostende, Groen Lint & CC De Grote Post
Project: Expeditie Dansand!
Creatief onderweg in stad en hinterland
Oproep naar artistieke, interdisciplinaire en participatieve ‘expedities’ (wandelingen, fietstochten,...) langs het Groen Lint, een 35 kilometer lange groene gordel in het hinterland van Groot Oostende.
Atelier onder leiding van Hendrik Tratsaert (Vrijstaat O.), Merel Vercoutere (Vrijstaat O.), Katleen Van Langendonck (Kaaitheater), Jan Goossens (KVS & CC De Grote Post) en Eli Devriendt (landschapsarchitect Stad Oostende).
De creaties zullen deel uitmaken van Expeditie Dansand! (3 tot 6 juli 2014), het low impact buitenfestival voor kunst en beweging in het landschap

foto: Kristof Vrancken / Z33

Share |