Provincie Limburg.be

Futures Lab workshops en werkateliers: op naar toekomstgeletterdheid!

De tentoonstelling Future Fictions. Perspectives on world-building is ongeveer halfweg. De afgelopen zeven weken werkten we hard aan het creeëren van nieuwe ficties in de verschillende werkateliers en workshops in het Futures Lab. Een diverse groep participanten verwierf inzicht in het proces van nadenken over en verbeelden van de toekomst. Ze zetten zo een belangrijke stap in de richting van toekomstgeletterdheid. Lees hier meer over de de Futures Lab-activiteiten:

The Future of Doing Nothing

FoAM ging op 8 en 9 oktober als eerste aan de slag met een select groepje participanten in de workshop: The Future of Doing Nothing. Met de opdracht na te denken over hoe een duurzame werkcultuur er zou kunnen uitzien, welke ideeën, prakijken of filosofieën hierbij van pas kunnen komen, en wat we vandaag al of morgen zouden kunnen veranderen in onze eigen praktijk, kregen de deelnemers een behoorlijke uitdaging voorgeschoteld. Inderdaad, geen ontspanning zonder inspanning.

De workshop werd afgesloten met een eerste FoAM Apero, waarin de deelnemers hun bevindingen konden delen met een breder publiek.

FoAM documenteerde de workshop op hun wiki pagina:
. Inhoudelijke punten en samenvattingen: http://lib.fo.am/future_fabulators/toekomsten_van_nietsdoen
. Proces: http://lib.fo.am/future_fabulators/toekomsten_van_nietsdoen
. Foto's op Flickr: https://www.flickr.com/photos/foam/sets/72157648127409387/


(c) FoAM

Kunstateliers voor kinderen

Tijdens de herfstvakantie gingen kinderen aan de slag met de thema’s uit Future Fictions in KNUTS (6-8j) en Kunstenaar voor 1 Dag (9-12j).  Van futuristische landschappen en een super-versie van jezelf tot een verzameling recepten en hét boek van de toekomst.

Werkatelier Arne Hendriks / Monnik 

Een week later nam Arne Hendriks de oude turnzaal van de school naast Z33 in beslag. Hij richtte er samen met Lucas Maassen, Emmy Polkamp, Anders Høedholt, Margriet Craens, Woody Veneman, Josine Beugels en Monnik een migratie-expertise-centrum op.

Tijdens een driedaags werkatelier onderzochten ze hoe een vrijwillige migratietocht richting die éné biljoenenstad - één stad voor de hele wereldbevolking - vorm kan krijgen. Hun exploraties kristalliseerden zich in een sculptuur die in de inkomhal van Future Fictions werd gezet, een kleine publicatie, en een animatiefilmpje inclusief zelfgemaakte soundtrack – het lijflied voor de vrijwillige migrant richting 8 billion city.

Cross-over workshop Public Space - MAD-faculty & UHasselt, FAK  

In diezelfde week ontwikkelden een 40-tal studenten game en interaction design, reclamevormgeving en interieurarchitectuur van de MAD-faculty en UHasselt, onder begeleiding van hun docenten, Z33 en FoAM, verschillende future fictions voor de publieke ruimtes in Hasselt.

Meer informatie over deze cross-over workshop en enkele van de resultaten kan je terugvinden in de blogpost ‘Future Fictions voor de publieke ruimte in Hasselt'.

Workshop The Extrapolation Factory

Chris Woebken en Elliot P. Montgomery van The Extrapolation Factory namen op hun beurt een bont gezelschap van 11 participanten mee in een intensieve workshop. Samen ontwikkelden ze producten en diensten uit de toekomst, gepresenteerd als reeks kooptelevisiefilmpjes. De resultaten van deze workshop heb je nog tegoed.

De dag voordien gaven Elliott en Chirs een lezing in de Studium Generale reeks in Gent. Die lezing kan je online (her)beleven.


(c) Chris Woebken

Workshops in de nabije toekomst

En we richten onze blik ook even naar de toekomst. In deze context van Futures Lab in de tentoonstelling Futures Fictions staan nog enkele workshops en artist talks op de agenda:

Op 28 november organiseert Speedism/Pieterjan Ginckels een Brussels Parking Dérive. Zet een Speed Trip bril op en ontdek mee wat de Brusselse parkeergarages ons bieden in een in toenemende mate gethematiseerde, spectaculaire en versnellende maatschappij. Je kan hiervoor nog inschrijven.

14 december (14u-16u) laat kunstenaar / architect Pieterjan Ginckels z’n eigenzinnige blik op Future Fictions los onder de noemer Kiss the Artist. Ook voor dit wandelgesprek kan je je plaatsje alvast reserveren.

29 november organiseren FoAM en de onderzoeksgroep ArcK (UHasselt), in samenwerking met ‘De Unie Godsheide’ een interne workshop rond toekomstscenario’s voor het leven in Godsheide in het jaar 2024. Op zondag 30 november (10u30-12u) vertalen deze toekomstscenario’s zich in levende portretten, tastbaar en op concrete plekken doorheen het dorp.

Tijdens FoAM Apero van 12 december (17u-19u) is iedereen welkom om de toekomstbeelden van Godsheide live te beleven in het Futures Lab met een babbel bij een drankje.

4 en 5 december organiseert Nik Baerten van Pantopicon een besloten werkatelier ‘Agoras’, waarin op zoek wordt gegaan naar de toekomst van politiek en democratie.

In de A-Z lezing van dinsdag 16 december, kan je meer te weten komen over de praktijk van FoAM en specifiek over hun activiteiten in het kader van het Futures Lab. Reserveer hier je zitje online.

Tot slot organiseert FoAM op de laatste zondag van Future Fictions, 4 januari, een Last Afternoon Tea (16u-17u). Bij een lekker hapje en drankje wordt iedereen uitgenodigd voor een laatste gezellige babbel in het Futures Lab.

Share |