Provincie Limburg.be

Future Fictions – The End

Het einde van 2014 betekende ook het einde van de tentoonstelling Future Fictions. Perspectives on world-building.  Op zondag 4 januari trakteerde FoAM ons tijdens de laatste dag van de expo nog één keer op een ‘apéro’, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot een zeer gezellige Last Afternoon Tea.

Finissage Future Fictions - FoAM Last Afternoon Tea - Futures Lab Z33 (c) FoAM
FoAM Last Afternoon Tea in Futures Lab - Finissage Future Fictions 04.01.2015 (c) FoAM

Blik op activiteiten in Futures Lab

Bezoekers en fijnproevers konden zo een laatste keer een blik werpen op alle activiteiten die in het kader van Future Fictions plaatsvonden in het Futures Lab.

Inderdaad, één van de doelstellingen van de tentoonstelling was immers om mensen de kans te geven om op een directe manier in contact te komen met de praktijk van ‘world-building’: Hoe doen we dat, toekomstscenario’s en -visies ontwikkelen, met welk doel voor ogen, en welke middelen ter hand? Kijken we nadien anders naar de ons voorgestelde scenario’s? Of het zogezegde gebrek aan alternatieven?

In een eerste blogpost ‘Futures Lab workshops en werkateliers: op naar toekomstgeletterdheid!’ gaf ik een overzicht van de activiteiten van de eerste weken. Maar ook in de tweede helft van november en december werd het Futures Lab op verschillende manieren geactiveerd:

Workshop The Extrapolation Factory: infomercials uit de toekomst

The Extrapolation Factory (Chris Woebken en Elliot P. Montgomery) ontwikkelden samen met 11 participanten infomercials uit de toekomst. Tien verschillende reclamespots, uitgezonden via Telstar Shopping Network, proberen je te verleiden tot het kopen van een DNA Foodkit, Algae Barth of een Social Aid. Bekijk alle filmpjes op de website van The Extrapolation Factory.

workshop The Extrapolation Factory Future Fictions Futures Lab Z33 (c) FoAM
Workshop The Extrapolation Factory 19+20.11.2014 (c) FoAM

Speedism / Pieterjan Ginckels: Brussels Parking Dérive

Op 28 november nam Speedism/Pieterjan Ginckels een bont gezelschap van 9 mee op Speedtrip langsheen de Brusselse parkeergarages. Van de Rogier en WTC Parking, via Citroen, CORA Woluwe en IKEA Nossegem, tot Parking 58, Schildknaapstraat en Panorama, om te eindigen bij Interparking Poulaert.

Een deelnemer vertelt: “Als je zo een aantal parkeergarages bezoekt op één dag, besef je hoe verschillend die zijn.  Iedere garage heeft zijn eigen sfeer, identiteit. Je merkt elementen op die anders vanzelfsprekend zijn: kleurgebruik, signalisatie, wegmarkering, materiaal van de vloer, verlichting, … Aan het einde van de dag had ons auto-team een eigen strategie ontwikkeld. Bij het naderen van de parkeergarage deden we de raampjes naar beneden, dan zag je het vuil op de raampjes niet op je camera; het geklets verstilde, camera in aanslag en het volume van de speed-trip-soundtrack wat luider: observeren, documenteren en weer naar buiten rijden binnen de 15 minuten.” – Ellen Eurlings

workshop Speedism / Pieterjan Ginckels: Brussels Parking Dérive  - Future Fictions - Futures Lab (c) Ellen Eurlings

workshop Speedism / Pieterjan Ginckels: Brussels Parking Dérive  - Future Fictions - Futures Lab (c) Ellen Eurlings
Speed Trip Brussels Parking Dérive 28.11.2014 (c) Ellen Eurlings

Pre-enactment Godsheide

Een dag later, op 29 november, organiseerden FoAM en de onderzoeksgroep ArcK (UHasselt), in samenwerking met ‘De Unie Godsheide’ een druk bijgewoonde interne workshop rond toekomstscenario’s voor het leven in Godsheide in het jaar 2024. Ze vertaalden deze toekomstscenario’s in levende portretten doorheen het dorp en presenteerden de resultaten van hun workshop in de FoAM Apero van 12 december, o.a. aan de hand van de Godsheide krant van 2024.

Lees meer: artikel op Limburgactueel

Lees meer: de krant van de Toekomst van Godsheide (pdf)

Oswald Devisch en Sarah Martens: Pre-enactment Godsheide - Future Fictions - Futures Lab (c) FoAM
workshop Pre-enactment Godsheide 9-12.12.2014 (c) FoAM
Oswald Devisch en Sarah Martens: Pre-enactment Godsheide - Future Fictions - Futures Lab (c) FoAM
workshop Pre-enactment Godsheide 9-12.12.2014 (c) FoAM
Oswald Devisch en Sarah Martens: Pre-enactment Godsheide - Future Fictions - Futures Lab (c) FoAM
neerslag in Futures Lab van workshop Pre-enactment Godsheide (c) FoAM
FoAM Apéro: Oswald Devisch en Sarah Martens: Pre-enactment Godsheide - Future Fictions - Futures Lab (c) FoAM
FoAM Apéro: Pre-enactment Godsheide 12.12.2014 c) FoAM

Werkatelier Pantopicon: Agoras

Een nog andere groep speculeerde onder leiding van Pantopicon (Nik Baerten en Michael van Lieshout) over mogelijke toekomstscenario’s voor politiek en democratie. In een tweedaagse workshop ‘Agoras’ op 4 en 5 december werden verschillende visies op een toekomst voor democratie geformuleerd en ontwikkeld. De workshop resulteerde in een verzameling objecten die we misschien ooit zullen terugvinden in een archeologisch museum in een verre toekomst.

Werkatelier Pantopicon: Agoras - Future Fictions - Futures Lab (c) FoAM
werkatelier Pantopicon: Agoras - Future Fictions - Futures Lab 4+5.12.2014 (c) FoAM

The Well by Dani Rossi - Werkatelier Pantopicon: Agoras - Future Fictions - Future Lab (c) Nik Baerten
The Well by Daniel Rossi, resultaat van het Werkatelier Pantopicon: Agoras 4+5.12.2014 (c) Nik Baerten

Kiss the Artist - Bezoek Future Fictions met Speedism

Tot slot trakteerde Pieterjan Ginckels een groep van 15 op een eigenzinnige en gesmaakte Kiss the Artist rondleiding doorheen Future Fictions (14 december 2014) en gaf FoAM een blik op hun praktijken rond toekomstdenken, en meer bepaald hun werk binnen Futures Lab en Future Fabulators, in de A-Z lezing van 16 december.

Een fantastisch uitgeschreven versie van deze lezing vind je op de website van FoAM. 

Kiss the Artist - Bezoek Future Fictions met Speedism / Pieterjan Ginckels (c) Z33
Kiss the Artist met Speedism/Pieterjan Ginckels 14.12.2014 (c) Z33

Inzicht in de praktijk van toekomstdenken

Future Fictions was op deze manier een tentoonstelling die via de gepresenteerde werken in de tentoonstellingsruimtes, en via het Futures Lab programma van lezingen, rondleidingen, workshops en werkateliers een inzicht wou bieden in de praktijk van toekomstdenken.

Maar het moest verder gaan dan het aanreiken van ideeën, meer zijn dan ‘kennisoverdracht’. Future Fictions wou in dialoog gaan over welke toekomstficties gedroomd kunnen worden en wou zelf aanzetten tot dromen. En Future Fictions mag dan wel ten einde zijn, het nadenken over welke toekomst we voor onszelf willen, moet natuurlijk verdergaan.

Meer lezen: FoAM over het Futures Lab

 

-- Karen Verschooren, curator Z33

Share |