Provincie Limburg.be

First We take The Hague, then we take Berlin

20 Limburgse kunstenaars stellen vanaf 5 september een heel jaar werk voor in de Belgische residentie in Den Haag. “De tentoonstelling ‘First We take The Hague, then we take Berlin’ is een uitgelezen kans om Limburgs talent aan de wereld te tonen en de wereld naar Limburg te halen”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

De selectie van kunstenaars die in Den Haag te zien zijn, een mix van gevestigde waarden en jong talent, is gemaakt door Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg. Naast internationaal gelauwerde kunstenaars als Koen Vanmechelen, Koen Van den Broek en Leon Vranken, krijgen ook beloftes als Liesje Reyskens, Daan Gielis en Elias Ghekiere een plaats in de tentoonstelling ‘First we take The Hague, then we take Berlin’.

Kunstfotografe Liesje Reyskens gooit in binnen- en buitenland hoge ogen met kleurrijke foto’s die balanceren op de grens tussen realisme en fantasie. Daan Gielis, onlangs afgestudeerd aan de MAD-faculty als Meester in de Beeldende Kunsten, toont een sculptuur die hij creëerde naar aanleiding van de kunstbiënnale Manifesta 9 in Genk. Elias Ghekiere won onlangs de Publieksprijs van Wanatoe, de jaarlijkse cultuurwedstrijd van Het Belang van Limburg.

“We vinden het belangrijk om jong talent te ondersteunen”, vervolgt Philtjens. “Daarom investeren we bijvoorbeeld in een intensief begeleidingstraject voor kunstenaars, in samenwerking met partners binnen de verschillende kunstdisciplines, het onderwijs en de bedrijfswereld. Het merendeel van de Limburgse bedrijven acht creativiteit noodzakelijk voor het voortbestaan van de onderneming. Creativiteit en innovatie maken van onze provincie een inspirerende aantrekkingspool.”

De titel van de tentoonstelling ‘First we take The Hague, then we take Berlin’ verraadt de hoge ambities van de provincie Limburg. “Die titel moet je natuurlijk met een knipoog nemen”, besluit Philtjens, “ maar we mogen best ambitieus zijn. Kunstenaars als Koen Vanmechelen en Koen Van den Broek zijn trouwens al volop bezig met de wereld te veroveren.”

De tentoonstelling met 20 jonge en ervaren kunstenaars kadert in een breder project ter promotie van de Limburgse cultuur en kunsten in Nederland. In de komende twaalf maanden worden in de Belgische residentie in Den Haag nog vier evenementen rond verschillende culturele disciplines georganiseerd. Het eerste evenement, op 12 december, staat in het teken van design.

‘First we take The Hague, then we take Berlin’ - Belgische Residentie in Den Haag, de officiële woonst van Belgisch ambassadeur Frank Geerkens in Nederland, van 5 september 2013 tot 5 oktober 2014.

Met: Sara Bomans, Johan Bruninx, Fia Cielen, Stef Driesen, Pieter Geenen, Frederic Geurts, Elias Ghekiere, Daan Gielis, Thomas Gilissen, Ives Maes, Philip Metten, Liesje Reyskens, Arno Roncada, Niels Vaes, Koen van den Broek, Filip Van Dingenen, Koen Vanmechelen, Tom Vanuytrecht, Kristof Vrancken, Leon Vranken. Curator: Jan Boelen, Z33.

Deze tentoonstelling is niet toegankelijk voor publiek, tenzij tijdens open bezoekdagen. Je kan de tentoonstelling wel viruteel bezoeken via de foto's op Flickr (c) Kristof Vrancken / Z33.

Share |