Provincie Limburg.be

Design is politiek - door Jan Boelen

In april toonde Z33 zich voor de vierde keer op de meubelbeurs van Milaan. De voorbije jaren is Z33 een van de belangrijkste stemmen geworden in het Europese designdebat. Z33 wordt gevolgd door de meest gerenommeerde internationale magazines, en door topinstellingen als de V&A en het Vitra Design Museum werken graag met ons samen.

We durven voorop te lopen op het designdebat. Niet omdat we ons zomaar in de avant garde willen nestelen, omdat we al wat nieuw is per definitie goed zouden vinden; wel omdat we het debat over hedendaagse kunst en design niet als iets academisch zien. Het is een essentieel onderdeel van het debat over hoe we onze samenleving willen organiseren. Design is bij uitstek politiek. De producten en systemen die we ontwerpen hebben een invloed op hoe we produceren, hoe we onze samenleving inrichten, zelfs op hoe we denken en hoe we ons voelen.

We zien productiesystemen, financiële systemen en samenlevingsmodellen tegen hun limieten botsen en falen. Daarin mogen we niet fatalistisch zijn: systemen slagen en falen, maar al deze systemen zijn mensenwerk, ontworpen voor mensen door mensen. Een ontwerp kan je herdenken en daarin kan iedereen een rol spelen. In Z33 moeten we samen met kunstenaars en designers kritisch vooruitkijken, nog ondenkbare mogelijkheden schetsen en waarschuwen voor brutale toekomstbeelden. Niet om mensen bang te maken, maar omdat we geloven dat we er zelf iets aan kunnen doen.

Jan Boelen – artistiek directeur Z33

Foto: Mercenary Cubiclists van Tobias Revell - Design Beyond Production preview in Milaan 2013

Share |