Provincie Limburg.be

In de ban van de Cultuurmicroob

Sinds september 2013 waren de kinderen van Meeuwen-Gruitrode volledig in de ban van de Cultuurmicroob! Onder leiding van Z33-gids/-bemiddelaar An Leemans, gingen de leerlingen van de 3e graad lager onderwijs op ontdekkingstocht in de wereld van de hedendaagse kunst. Lees hier het verslag.

Woord van het jaar 2013: cultuurmicroob. Geladen en tegelijk zo subtiel in haar betekenis. Met de winter die haar intrede doet zijn er wel meer microben die ons tarten, maar zelden maken we de vergelijking met cultuur, terwijl cultuur ons ook zo vaak weet te beroeren en aansteekt in een honger naar meer. 

Het is net onder de noemer ‘Cultuurmicroob’ dat Meeuwen-Gruitrode haar inwoners onderdompelt in diverse kunstdisciplines, waaronder ook hedendaagse kunst. Zo gezegd zo gedaan! Met het project Cultuurmicroob bracht Z33 hedendaagse kunst letterlijk tot in de klas en daar droegen we als huis voor actuele kunst graag ons steentje aan bij. ‘Klas in de kunst’ werd de ondertitel en de start werd eind september al gemaakt met een inspiratiedag in Z33, voor alle leerkrachten van het 5de en 6de studiejaar uit Meeuwen-Gruitrode. De eerste kennismaking met hedendaagse kunst werd met een kritische noot gesmaakt en met een portie nieuwsgierigheid ging het project een week later echt van start.

Als Z33 gids/bemiddelaar doorkruiste ik Meeuwen-Gruitrode voor een workshop hedendaagse kunst: van Ellikom tot Gruitrode en via Plockroy naar Neerglabbeek. De leerlingen toonden mij fier hun kartonnen melkhuisje. Even later werd dat huisje omgeven door rook door een wetenschappelijk experiment uit het ‘Mooi Niet’-boek. Het experiment zorgde voor een mooie uitwisseling op de speelplaats.

Later verzamelden we onze ideeën over kunst en maakten we kennis met Koen Vanmechelen, die als inwoner van Meeuwen-Gruitrode niet mocht ontbreken. Tekenen deden we met onze ogen dicht en zo werden we allemaal even kunstenaar. Verbaasd over hoe leerlingen met zo’n open blik naar kunst kunnen kijken was het een weekje later aan de juf of meester om met de ‘Mooi Niet’-box als spil, kunst van vandaag verder in de klas te introduceren. Met witte handschoenen konden de leerlingen van heel dichtbij naar een kunstwerk kijken. Er werden zelfs hitlijsten samengesteld waar Louise Bourgeois, Peter de Cupere, Jef Koons en onder meer Willo Gonissen nog steeds voor de ultieme topplaats vechten. 

De volgende stap was een bezoek aan Z33 zelf. Met het openbaar vervoer waagden de verschillende klassen zich aan het avontuur, dat op een spannende overstap na overigens goed bleek mee te vallen. Verrast waren ze toen bij een bezoek aan de sieradententoonstelling ‘The Wilde Things’ geen blinkende kettingen of oorbellen te zien waren, maar in 3D-geprinte of uit papier gemaakte juwelen van vandaag.

Via een korte kijkopdracht gingen ze elk op zoek naar hun juweel. Er werden sieraden uit chocolade ontworpen, omdat die net als ruwe olie bij het dragen smelten. Het verhaal van Jommeke werd vervolledigd en er werd een postkaart ontworpen om naar de school te sturen. Dat laatste bleek trouwens het moeilijkste juweel te zijn om te vinden. Hoe kan het nu dat de volgende som een ketting vormt: parel +parel + parel + … + parel + slotje. Bizar! Wisten jullie trouwens dat mevr. Wilde, het hoofdpersonage soms echt opduikt in Z33, althans haar look-a-like? Als dat het geval was dan was het tijd om net als in het beeldverhaal rond mevr. Wilde onze eigen herinneringen als inspiratiebron te gebruiken. Een voorwerp, foto of gedachte werd uitgebeeld in een tekening die de kinderen later verknipten tot een aan elkaar geschakelde sieraad. Bijzondere resultaten, maar belangrijker: met en mooie herinnering eraan gekoppeld.

Vanaf januari zal een lokale kunstenaar deze 13 klassen verder met de Cultuurmicroob prikkelen. Voor mij als begeleider van dit opmerkelijke project was het een ontdekkingstocht waar ik de fijne reacties van kinderen tussen 10 en 12 jaar niet snel zal vergeten. Als kunstbemiddelaar lijkt me dat mijn allerbelangrijkste taak: de microbe om nieuwsgierig te worden naar hedendaagse kunst op deze manier verspreiden. Zeker wanneer ik zelf ook opnieuw aangestoken worde door de onbevangen blik van een 11-jarige.

tekst & foto's: An Leemans (Z33 gids/bemiddelaar)


Share |